Vi er alle julen

Se med her

Julehjælp: Hvad er det egentlig, julen går ud på?

Det er noget med en mellemøstlig familie, Josef og Maria, der ankommer til Betlehem. Men der er ikke plads til dem i Betlehem, får de at vide. ’Alt optaget’, som man siger. Så de ender i en stald, og her bliver ’Frelseren’ født.

Midt i den voldsomme flygtningestrøm kan man få en fornemmelse af, at politikerne har glemt julens budskab. Højstemt kalder vi julen ’hjerternes fest’. Derfor giver vi hinanden gaver, hvilket efterhånden er eksploderet i en sand forbrugsrus. Men det er svært at pege fingre ad andre, når det er noget, man selv deltager i, og jeg skal ikke gøre mig hellig.

Men egentlig burde ’festen’ vel handle om noget andet. Den burde vel handle om hjælp til dem, der har hjælp behov? Jeg har allerede nævnt flygtninge. Men der er også familier i Danmark, som ikke har råd til at deltage i forbrugsorgiet, og som føler sig helt isolerede. De familier vil vi gerne hjælpe her på Ekstra Bladet, og derfor igangsætter vi i dag for niende gang en julehjælpsindsamling sammen med Dansk Folkehjælp.

Sidste år lykkedes det os at samle 7,1 mio. kr ind, hvilket var ny rekord. Det gav os mulighed for at hjælpe 5000 enlige forsørgere med hjemmeboende børn med en dejlig julepakke med mad, sportsudstyr og legetøj. Men 13.000 havde søgt! Behovet er ganske enkelt enormt.

Sammen med en god kollega diskuterede jeg for nylig, om man i det hele taget kunne tillade sig at samle penge ind til danske familier i et år, hvor flygtninge kommer væltende ind over Europas grænser. De er i en endnu dårligere situation end de fattige danske familier. Flygtninge har efterladt alt. Liv, familie og måske også deres fremtid. Og et hjem har de heller ikke. Nogen må ligefrem bo i telte.

Og her kom vi så til at diskutere ’Juleevangeliet’. Hvordan Josef og Maria ankommer fra Nazaret til Betlehem og ikke kan få tag over hovedet. Bør en del af os ikke vende juleskråen en ekstra gang i munden og spørge os selv, hvorfor vi som kristne eller kulturkristne dyrker denne historie? Hvad er egentlig dens nutidige symbolske betydning? ’En fattig jomfru sad i løn/og fødte himlens kongesøn’.

Hjælp til den ene fattige udelukker ikke hjælp til den anden. ’Hjerternes fest’ inviterer alle. Blandt stoddere og fattige fødes konger og frelsere. Det er selve budskabet. At menneskeheden er en, og vi er alle ansvarlige for godheden og hinanden. Vi er alle julen.

Jeg håber, du endnu en gang vil være med til at give fattige danske familier en jul som den, alle vi andre tager for givet.