Annonce:
Annonce:

Vi glemmer ikke

Når Mette Frederiksen trykker på knappen, bør velfærdsstaten 
blive det altoverskyggende emne i valgkampen.
Foto: Jonas Olufson
Når Mette Frederiksen trykker på knappen, bør velfærdsstaten blive det altoverskyggende emne i valgkampen. Foto: Jonas Olufson
Annonce:
Følg Lederen
EKSTRA BLADET MENER

DET ER skrevet før på denne plads. Nu sker det igen. Den syge velfærdsstat bør blive hovedtemaet i den kommende valgkamp. Dagligt vælter det ind med triste historier fra regionerne om manglende omsorg, manglende behandling og mangel på arbejdskraft i sundhedssektoren.

VI HAR før fortalt om Region Midtjylland og de katastrofalt mange benamputationer. Tidligere på sommeren måtte regionens ansvarlige erkende og beklage, at de i årevis kan have amputeret op mod 47 patienters ben, som kunne være reddet.

REGION MIDTJYLLAND HAR derudover sat en ny rystende rekord. Borgere i regionen må nu vente helt op mod 100 uger på at blive udredt for demens. Det er aldeles uacceptabelt, når vi opererer med en behandlingsgaranti på 4 uger.

Annonce:

NEJ, det er ikke kun i Midtjylland, det står skralt til. Men i Midtjylland er det ekstremt. I tre af de øvrige regioner er ventetiderne henholdsvis 34, 31 og 16 uger. Alzheimerforeningen har forgæves forsøgt at råbe politikerne op.

SOM VED så mange andre lidelser er det afgørende, at sygdommen opdages tidligt. Demens kan ikke helbredes, men den kan forsinkes, hvis der bliver medicineret i tide. Eksperter fortæller til Ekstra Bladet, at i en periode med 100 ugers ventetid kan borgeren gå fra let dement til middelsvært dement.

NÅR DEMENS rammer, er det hele familien, der bliver involveret. Det er ægtefæller og børn, der først opfanger signalerne. Den svækkede hukommelse, besværet med at udføre velkendte opgaver og komfuret, der ikke bliver slukket for.

DEMENS ER en sniger, men livskvaliteten for både patient og familie kan forbedres væsentligt, hvis der bliver grebet ind i tide. Behandlingsgarantien på de fire uger skal og må efterleves. Andet kan et samfund som det danske ikke være bekendt.

Annonce:

VENTETIDEN PÅ at blive udredt for demens har har i mere end ti år bevæget sig i den forkerte retning. Det er skamfuldt. Der mangler varme hænder.

I DET FORGANGNE årti steg antallet af akademikere i kommunerne samtidig med knap 6000 stillinger. En stigning på mere end 50 procent. Det samme er sket i regioner og stat. Samtidig er der blevet færre lærere, pædagoger, sygeplejersker og sosu-assistenter.

DANMARK HAR verdens største offentlige sektor målt pr. indbygger. Men ikke kun til gavn for borgerne. De seneste års udbygning er hovedsagelig spenderet på konsulenter og akademikere i en forvaltning, der synes at opfinde flere opgaver, end den løser.

DESVÆRRE fortjener det danske sundhedsvæsen ikke patienternes tillid. Amputationsskandalen er ét eksempel. Et andet er de alenlange ventetider på at blive udredt for demens. Økonomiaftalen mellem regeringen og Danske Regioner for 2023 levner intet håb om forbedringer.

Annonce:

REGIONSRÅDSFORMAND Anders Kühnau (S) sagde for blot et par måneder siden, at aftalen ’på ingen måde løser det pres, vi har på vores sundhedsvæsen’. Og Camilla Rathcke, formand for Lægeforeningen, mener, at aftalen vil føre til flere forringelser. Vi går fra slemt til værre.

VI GENTAGER: Den syge velfærdsstat skal dominere den kommende valgkamp. Og én ting er sikker og vis: Vi glemmer ikke.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
661 kommentarer
Vis kommentarer

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: