Vi har brug for flere politiske amatører

Magt: Det er sjældent, man ser så klokkeklart et nederlag, som det Lars Løkke Rasmussen tilføjede sig selv i denne uge. Løkke pustede sig op først på ugen og truede med valg, hvis de konservative ikke makkede ret.

Løkke viste alt andet end lederskab. Det var ham alene, der optrappede en forholdsvis banal sag til at blive en regeringskrise.

Løkke troede fejlagtigt, at han kunne gøre, som han plejer: Udmatte sin modstander og så på det afgørende tidspunkt finde cykelkæden frem og tæve den sidste rest af modstand ud. Men han undervurderede de konservative. Det gjorde jeg også. Jeg troede frem til torsdag, at Løkke ville tromle Søren Pape på plads.

Pape er blevet udskældt og hånet for at være en amatør, og faktum er da også, at det er mindre end et år siden, han kom ind med firetoget fra Viborg. Men det, at Pape er ny i trafikken på Christiansborg, er måske netop årsagen til, at han fastholdt øjet på sagen og insisterede på, at tingene skal foregå ordentligt.

Løkke derimod har igen vist, at for ham handler det alene om magt. Han er åbenlyst ligeglad med, hvordan magten udøves. Men hvis vi som borgere i det her land skal have nogen som helst tillid til politikerne, skal vi kunne stole på, at de forvalter deres magt på en ordentlig måde. Så kan det ikke nytte noget, at de fifler med tallene og gemmer de afgørende beregninger i en fodnote.

Løkke er blevet kaldt den dygtigste politiske håndværker i Danmark. Det er han ikke. Han er alene et magtmenneske, som heldigvis blev stoppet denne gang af en ordentlig amatør.

Men så længe Løkke er statsminister, vil politikerleden kun vokse. Vi har simpelt hen brug for flere amatører og færre magtmennesker for at få genoprettet tilliden til det politiske system.