Vi var vågne før Sverige

Naturligvis kan vi ikke modtage tusindvis af flygtninge og slet ikke de millioner, der står på spring i Afrika.
Foto: Per Rasmussen
Naturligvis kan vi ikke modtage tusindvis af flygtninge og slet ikke de millioner, der står på spring i Afrika. Foto: Per Rasmussen

I Sverige er de netop vågnet op til virkeligheden, mens vi i Danmark ser flygtninge som et mareridt på 10. år. På tværs af Øresund er flygtninge tidens største emne.

Svenskerne har i årtier haft pivåbne grænser og sagt, at alle var velkomne. Flygtninge blev i svenske medier fremstillet som en gave, der gav omsætning i kommunerne. Problemerne blev pakket væk. Man angav ikke etnicitet ved kriminalitet, og den svenske offentlighed fik mildest talt et chok, da det kom frem, at 42 ud 43 gruppevoldtægts-mænd i 2016 og 17 havde anden etnisk baggrund end svensk.

Nu har Sverige lukket grænserne i panik. Og det vil ikke være nogen overraskelse, hvis det fremmedfjendske Sverigesdemokraterne bliver det største parti ved det kommende Rigsdagsvalg i september.

Herhjemme har vi i årtier mistænkelig gjort flygtninge, og der har været en stakåndet politisk kamp om at finde på flest stramninger. Senest i denne uge, hvor Inger Støjberg glædestrålende meddelte i store annoncer: ’Nu strammer vi igen reglerne for statsborgerskab’. Hun fejrede det dog ikke med lagkage denne gang.

Flygtningepolitikken i Sverige og Danmark vil formentlig ligne hinanden de kommende år: stenhård ledsaget af en urimelig barsk tone. Men der er én afgørende forskel. For mens Sverige naivt havde åbne grænser i årtier, så har de danske grænser stort set været hermetisk lukkede. Muligheden for at få ophold har været nær nul. I år forventes der blot 1000 nye flygtninge i Danmark. Det laveste antal i mange år.

Som altid når politikerne taler, er problemerne kun sort/hvide. Men i virkelighedens verden findes løsningerne midt imellem. Naturligvis kan vi ikke modtage tusindvis af flygtninge og slet ikke de millioner, der står på spring i Afrika for at komme til Europa. Hvis vi skal have dem, der kommer hertil, integreret, er det fornuftigt med en stram kvote.

Men det er absurd, når politikerne afviser, at Danmark kan modtage 500 kvoteflygtninge. ’Rigtige’ flygtninge, forfulgte mennesker, godkendt og udvalgt af FN.

Vi trænger til at se nuancerne og finde løsningerne, fremfor en populistisk leflen for laveste fællesnævner. Det burde være mantraet både i Sverige og Danmark. I Danmark har vi endda langt bedre mulighed for at lykkes, fordi vi var vågne længe før svenskerne.

Tiden er bare inde til at indse, at når man har åbne øjne, er der ingen grund til at have mareridt.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri