Vor tids bolighajer

DANSKE pensionsselskaber har fundet en fed fidus. Flere af dem har kastet sig over boligmarkedet og opkøbt udlejningsejendomme for milliarder.

Fidusen består så i at udnytte en regel om, at huslejen kan bankes i vejret til både det dobbelte og det tredobbelte, hvis de shiner lejligheden lidt op ved fraflytning – en såkaldt paragraf 5,2-modernisering.

DERVED BLIVER det sværere for folk med jævne indkomster at finde en lejlighed, de har råd til at bo i.

Som en lejer i en ejendom på Frederiksberg, der netop er overtaget af et pensionsselskab, udtrykker det: – De er kolde og unyttige spekulanter, som bruger alle kneb med istandsættelser til helt opskruede priser. Det betyder, at vi i dag har lejligheder, der koster både 26.000 og 28.000 kr. om måneden.

SAMTIDIG omgår selskaber som PFA, JØP og DIP systematisk reglerne om, at lejerne skal have tilbudt deres ejendom på andelsbasis ved ejerskifte.

Udviklingen er så alarmerende, at Folketingets boligudvalg er blevet mødt med krav om, at politikerne lukker de huller i loven, der gør, at selskaber og store pengetanke kan sno sig uden om de oprindelige intentioner med reglerne.

PENSIONSKASSERNE er blevet vor tids bolighajer.

De bringer minder frem fra 70’erne og 80’erne, hvor driftige forretningsfolk opkøbte ejendomme på stribe og sanerede lejerne ud, så de kunne score en fed fortjeneste ved at sælge lejlighederne som ejerboliger.

EKSTRA BLADET har de seneste dage beskrevet den snavsede praksis.

Ingen fra pensionsselskabernes ledelse har ønsket at kommentere kritikken, men henholder sig til, at de ifølge lovgivningen skal sørge for den bedst mulige forrentning af deres investeringer.

Javel, men selskaberne har på linje med bankerne et samfundsansvar. Og ved festlige lejligheder praler de ligefrem af, at de ikke ønsker at profitere på hvad som helst. F.eks. børnearbejde og våben.

HVIS IKKE pensionsselskaberne selv kan finde ud af at trække en grænse og skelne mellem anstændighed og grådighed, må Inger Støjberg, der også er boligminister – i hvert fald af navn – skride ind.

66 kommentarer
Vis kommentarer