Vores blinde øje

Flygtningestrømmen er stoppet. I februar kom der kun 185 asylsøgere – det laveste månedstal i fem år – så vi kan med god grund juble over, at asylkrisen er overstået. Men det er flygtningeproblemet ikke. Vi ser dem bare ikke, lige med undtagelse af, når vi i et blitzsekund i medierne bliver mindet om rædslerne ved porten til EU. 

Organisationen Women’s Refugee Commision har gjort sig den ulejlighed at tale med nogle af de stadigt færre lykkeriddere, der overlevede rejsen over Middelhavet. Og det, de fortæller, er rystende, grusomt og ubærligt.

Fanget i Libyen uden mulighed for at få drømmen om en tur til EU opfyldt er de lette ofre for lokale militser, der holder dem indespærret i lejre, tager deres penge og afpresser deres familier for at få flere penge. Straffen for at flygte fra lejrene er massevoldtægt. Vagterne tvinger de andre fanger til at voldtage flugtfangen på skift. Kvinder får valget mellem at skære penissen af deres egne mænd eller selv blive voldtaget til døde med stokke. Rædslerne er ufattelige.

Kan vi med den viden glæde os over, at de ikke nåede til Italien og videre til Danmark?

Naturligvis ikke, men løsningen er heller ikke at hente alle de 670.000 mennesker, der ifølge FN sidder i det livsfarlige libyske limbo, hertil. Danmark kan ikke løse Afrikas migrations-problemer alene, men hvor blev snakken om EU-betalte og kontrollerede lejre i nærområderne af? Hvorfor er de gået i glemmebogen, alt imens vi lader libyske gangstere voldtage kvinder til døde og skære mænds penisser af?

Selvfølgelig kunne migranterne bare være blevet hjemme, men hvem kan fortænke nogen i at søge lykken i vores rige del af verden?

Og vi kan heller ikke bare lukke øjnene og tænke, at Danmark jo sender adskillige milliarder kroner afsted i udviklingspenge, så livet i Afrika med tiden bliver så godt, at de ikke gider risikere livet.

Hvis EU skal give nogen mening, så må der handles nu. Det kan vi jo passende minde politikerne om, når vi skal til valg både til Folketinget og EU-Parlamentet om ganske kort tid.