Annoncørbetalt - Bank Norwegian

Lommesmerter efter julen? Her er 10 tips til at stramme op på økonomien

I julemåneden bruger vi allerflest penge – faktisk er forbruget steget de seneste fem år, og det kan være en økonomisk udfordring at komme igennem januar, når betalingskortet har været på overarbejde. Her er 10 tips til at give kontoen kunstigt åndedræt.

Foto: Bank Norwegian
Foto: Bank Norwegian
Advertisement

Hvis du begynder det nye år med en presset økonomi, er du ikke den eneste. Hver fjerde dansker føler nemlig, at de ikke har et økonomisk overblik. Og det kan ligefrem være, at du er disponeret for ikke at kunne spare op. Der er nemlig nogen, som har sværere ved det end andre. Det fortæller økonomisk rådgiver, Lone Eriksen.

- Det er et kæmpe problem for mange. De tænker: “Jeg tjener for lidt.” Men i virkeligheden bruger de bare for meget. De lever fra den første i måneden til den første i næste, hvor alt lønnen bliver brugt. De kunne godt klare sig på et SU-budget, da de studerede, men nu hvor de måske tjener 40.000 om måneden, bruger de stadig rub og stub.

Kan du genkende dig selv i den beskrivelse, så følg Lone Eriksen 10 tips herunder til, hvordan du helt konkret kan komme i gang med at ændre dine usunde forbrugsvaner.

1. Gør status den første
Det kan lyde banalt at gøre status den første i måneden, når lønnen går ind, så du ved, hvad du har at gøre med til at dække alle udgifter. Men mange gør det ikke, og så kan alle pengene allerede være brugt, selvom du kun er halvvejs gennem måneden.

2. Gem betalingskortet væk
Når alle faste udgifter er betalt, kan du se, hvad du har tilbage til resten af måneden, og hvis det f.eks. er 700 kroner per uge, så hæv de 700 i kontanter, og gem betalingskortet væk. Så ved du hele tiden, hvor meget du har til forbrug.

3. Hvad er vigtigt, og hvad kan du undvære?
Hvad er vigtigt for dig i hverdagen? Lav en prioriteringsliste med røde, gule og grønne kasser over, hvad du kan undvære, og hvad der er helt nødvendigt. Kan børnene f.eks. ikke godt bruge den samme flyverdragt et år mere?

4. Tænk på, at tid er penge
Ja, det er en kliché. Men hvis du tænker over, at hver gang du bruger penge, er det penge, du har optjent ved at arbejde. Du er nok mindre tilbøjelig til at brænde penge af, hvis du hele tiden regner på, hvor meget du tilsvarende skal arbejde i den anden ende for at dække din udgift.

5. Pas på den onde spiral
Et overtræk eller en kassekredit skal der aktivt gøres noget ved for at mindske. Så gør en indsats, lev af havregrød et par gange om ugen, så pengene ikke bare går til at dække overtrækket.

6. Gør det til en sport at spare op
Alle mennesker har drømme, der koster penge at realisere som f.eks. en rejse til Hawaii, et sommerhus eller en båd. Men rigtig mange når aldrig dertil, fordi alt bliver brugt, så kontoen er i nul, når måneden er gået. Tag tyren ved hornene, så du kan realisere dine drømme.

7. Se det som selvudvikling
Der findes en stor tilfredsstillelse i at opleve, at pengene ikke fosser ud af kontoen, når du begynder at tænke over dine udgifter i hverdagen – måske er der f.eks. meget at spare ved at smøre en madpakke og droppe frokostordningen på arbejdet. Og behøver du virkelig den eftermiddags-croissant?

8. Gør status én gang om ugen
Du tænker sikkert, at det er voldsomt besværligt, og ja, det kan det godt være. Men vil du have styr på din økonomi, er det vigtigt. Her kan du se, hvad der måske gik galt i den forgangne uge. Brugte du penge på bland-selv-slik, eller shoppede du tøj online? Sådan lærer du at springe de dumme impulskøb over.

9. Opret en gavekonto
Det gør mindre ondt at sætte 500 kroner ind én gang om måneden end at spendere 6.000 kroner på julegaver næste år. Det lyder banalt, men det kan mærkes.

10. Stå fast
Ligesom fitness-centrene oplever mange tilmeldinger i begyndelsen af året på grund af nytårsforsæt, er der også mange, der har bestemt sig for, at nu skal der spares op. Desværre falder mange tilbage i de dårlige vaner, ligesom der bliver mere plads i fitness-centeret allerede i februar. Hold fast i de gode vaner, selvom det er nemt at falde i.

Lone Eriksen

Grundlægger af Primaliva, som er hendes pengeunivers, som hun kalder det. Her hjælper hun folk med at få styr på deres liv – gennem økonomien.

Uddannet i Sparekassen Sjælland, har arbejdet som projektleder i BG Bank/Danske bank og som finansieringsrådgiver hos EDC/BRF Kredit.

Uddannet i NLP – kommunikation og psykologi

Har siden 2010 drevet firma, hvor hun primært rådgiver private og start ups.

 

Læs mere om Bank Norwegian her.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere