Militære kupmagere i Sudan vil genindsætte premierminister

Få uger efter militærkup ser Sudan ud til at vende tilbage til civilt styre. Hamdok bliver genindsat

Siden militærkuppet i Sudan den 25. oktober er folk gået på gaden for at protestere mod afsættelsen af premierministeren og andre politikere. Lørdag er der indgået en aftale om, at premierminister Abdalla Hamdok bliver genindsat. Foto viser demonstranter i hovedstaden Khartoum onsdag i denne uge. Foto: Marwan Ali/Ritzau Scanpix
Siden militærkuppet i Sudan den 25. oktober er folk gået på gaden for at protestere mod afsættelsen af premierministeren og andre politikere. Lørdag er der indgået en aftale om, at premierminister Abdalla Hamdok bliver genindsat. Foto viser demonstranter i hovedstaden Khartoum onsdag i denne uge. Foto: Marwan Ali/Ritzau Scanpix
Følg Nyheder

Sudans afsatte premierminister Abdalla Hamdok har søndag underskrevet en politisk aftale med militære ledere om en genoprettelse af demokratiet i landet.

- Denne aftale vil bringe blodsudgydelserne til ophør, siger Hamdok, som søndag fik fri bevægelsesfrihed.

Den politiske aftale, han har indgået med militæret, giver ham fuld frihed til at danne en regering bestående af teknokrater, siger han ifølge tv-stationen al-Jazeera.

Tidligere søndag meddelte militæret i Sudan, at det vil genindsætte Hamdok, som blev fjernet fra posten ved et militærkup i oktober.

Kuppet blev dengang ledet af general Abdel Fattah al-Burhan. Han har sagt, at hans folk valgte at afsætte regeringen for at undgå en borgerkrig.

Burhan siger søndag efter genindsættelsen af Hamdok, at Sudan går efter et stærkt partnerskab mellem alle politiske partier.

Alligevel er der søndag mange uroligheder og demonstrationer i hovedstaden Khartoum. En lang række prodemokratiske grupper kræver fuldt civilt styre uden deltagelse eller indblanding fra militærets side.

Ti er blevet dræbt, efter at meldingen om genindsættelse af Hamdok kom, rapporterer al-Jazeera. Blandt dem er en 16-årig dreng, der blev skudt i hovedet af soldater.

Den politiske aftale, som blev indgået lørdag, indebærer, at Hamdok kan danne en 'uafhængig regering af teknokrater'. Desuden vil alle politiske fanger, der er blevet anholdt under kuppet, blive løsladt.

- En politisk aftale er opnået mellem general al-Burhan, Abdalla Hamdok, politiske grupperinger og civile samfundsorganisationer om Hamdoks tilbagevenden til sin position samt frigivelse af politiske fanger, siger Fadlallah Burma Nasir, der er formand for partiet Umma og har fungeret som mægler mellem parterne.

Sudan har siden 2019 været ledet af en overgangsregering. Den bestod af militæret og civile grupper. De havde aftalt at dele magten efter afsættelsen af landets tidligere leder Omar al-Bashir i 2019.

Det skete med henblik på senere at holde frie og demokratiske valg.

Men den proces bremsede de militære kupmagere brat, da de den 25. oktober satte premierminister Abdalla Hamdok i husarrest og afsatte de civile ledere.

Der har siden været store demonstrationer mod de militære ledere.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller