Miljøbomben i dine trusser

Tamponer forurener - menstruationskoppen er en af de små ting, der kan være med til at stoppe klima-forandringerne

Kvinders brug af hygiejnebind og tamponer i den rige del af verden er en stor belastning for miljøet. (Foto: Colourbox)
Kvinders brug af hygiejnebind og tamponer i den rige del af verden er en stor belastning for miljøet. (Foto: Colourbox)
Følg Nyheder

Det er ikke gratis at have menstruation. Hverken for dig eller naturen.

En kvinde bruger minimum 18.000 kroner på menstruations-produkter i sit liv og anvender minimum 12600 bind og tamponer, der er lavet af plastik og træ. Tamponer er smarte, men man risikerer både bakterie- og svampeinfektioner og i værste tilfælde at få toxic shock syndrom, som kan være dødelig.

Send dine spørgsmål til klimadetektiven@eb.dk

Der findes en genial hemmelighed, som kan spare hver kvinde for 17.000 kroner i løbet af hendes liv, og sørge for bedre sundhed. Det er samtidigt bedre for naturen!

Det hedder en menstruationskop. Menstruationskopper er lavet af medicinsk silikone og kan holde op til 10 år og koster omkring 300 kroner pr. styk. Og så risikerer man heller ikke at få bakterie-infektioner eller lade sig genere af en tråd. En menstruationskop sidder sikkert i skeden i op til 10 timer, uden at man bløder igennem.

 

Vi skal blive smartere
Dagligt smides en million bind og tamponer ud i Danmark. Og med tanke på, hvor mange penge kvinder kan spare årligt, og samtidig være med til at stoppe miljø-belastningen og undgå tampon-relaterede sygdomme, er en menstruationskop en super løsning.

DERFOR GÅR DET GALT

Udledningen af C02 og methan-gasser får verdens temperatur til at stige. Det er biprodukter, når man brænder organisk materiale af som for eksempel benzin, kul og olie - eller fra kødproduktion.

Konsekvenserne af de drivhusgasser, vi udleder i dag, viser sig først om 10-40 år. Forskere mener, at vi kun har omkring ti år til at stoppe klimaforandringerne.

Ting, du kan gøre for at begrænse udledningen: Tag cyklen i stedet for bilen. Spis mindre kød, da kødproduktion også udleder mange drivhusgasser. Køb mere genbrug.

'På verdensplan forbruger vi mange flere ressourcer end vores jord kan klare. Det duer ikke på hverken kort eller lang sigt', siger Ditte Lysgaard Vind, medstifter af et netværk af toneangivende og engagerede mennesker indenfor cirkulær økonomi. Netværket tæller både politikere, professorer, og produktchefer fra Danmarks største virksomheder.

Cirkulær økonomi handler om, at vi bliver smartere til at bruge og genbruge vores ressourcer. Produktionsmetoderne er inspirerede af naturen, og i cirkulær produktion går intet til spilde. Spild er nemlig det samme som tab af penge, fordi resterne kan bruges til at lave andre produkter. Spild koster også på miljøkontoen.

'Cirkulær økonomi handler om at formindske det negative aftryk på miljøet. Det kræver nytænkning, som her hvor menstruationskopper erstatter bind og muliggør, at producenten kan lave et produkt i en meget højere kvalitet, som holder meget længere,' fortsætter Lysgaard-Vind.

Hvad er tamponer lavet af?
Tamponer er ikke en ny opfindelse. Kvinder har brugt tamponer i tusindvis af år. De første menes at have været brugt og udviklet af egypterne år 1500 før vor tidsregning. Egypternes tamponer var lavet af papir, hvor de oprindelige folk på Hawaii brugte mos.

Vores vestlige tamponer er et produkt fra de amerikanske og europæiske krige i 1800-tallet, hvor bomuldstamponer blev brugt til at stoppe forblødninger ved skudsår.

- Tamponerne i dag laves af ikke-økologisk bomuld, papirmasse og syntetisk materialer som viskose. De fleste tamponer bleges med chlorindioxid, og man kan ligeledes finde pesticid-rester i tamponerne. Pesticider er svampedræbende midler.

- Da underlivet har sin egen svampe- og bakteriekultur, er det sandsynligt, at pesticidrester i tamponer kan påvirke kroppen, siger jordemoder og medlem af Etisk Råd, Lillian Bondo.

Ønsker man ikke-blegede tamponer, skal man holde øje med de økologiske mærker. De er klorin-fri.

Menstruationskoppen blev opfundet af jordemødre i starten af 1930’erne. Dengang blev den lavet af gummi, hvor den i dag produceres af medicinsk silikone, som er godkendt til brug inde i kroppen.

(Pr-foto)
(Pr-foto)
 

De bedste argumenter for at bruge en menstruationskop:

1. Din menstruation lugter ikke, når du bruger en kop.

2. Den er billig og en kop holder i op til 10 år.

3. Du er med til at begrænse naturforurening og afskovning.

4. Der er ikke skadelige stoffer, som blegemidler og parfume i en kop.

5. Du bløder ikke igennem.

6. Du kan dyrke sport og gå i svømmehallen.

7. Du kan dyrke sex med koppen oppe.

EKSTRA BLADETS KLIMADETEKTIV

Kajsa Li Paludan er Ekstra Bladets klimadetektiv ved topmødet COP21 i Paris.

Topmødet handler om din fremtid. Og klodens overlevelse. Politikernes valg får stor betydning for vores klima.

I løbet af topmødet 30. november til 11. december jagter Kajsa Li Paludan de bedste svar på de sværeste klimaspørgsmål. Hun er blandt andet klima-konsulent og debattør. Hvad betyder de to grader, som alle taler om? Og hvilke konsekvenser får klima-aftalen for vores liv og hverdag. Hvad kan du egentlig gøre selv?

Har du spørgsmål til klimaet, som Kajsa Li Paludan kan finde svar på, så skriv til klimadetektiven@eb.dk

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter