Minister: Uforsvarligt ikke at aflytte danske ekstremister

Forsvarets Efterretningstjeneste får mere magt end NSA, men det gør Danmark sikrere, mener forsvarsminister

Forsvarsministeren, Nicolai Wammen, forsvarer, at Forsvarets Efterretningstjeneste får større beføjelser end f.eks. amerikanske NSA. (Foto: AP)
Forsvarsministeren, Nicolai Wammen, forsvarer, at Forsvarets Efterretningstjeneste får større beføjelser end f.eks. amerikanske NSA. (Foto: AP)

Danskere i udlandet skal med den nye antiterrorpakke kunne overvåges og aflyttes uden en forudgående retskendelse.

Dermed får Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) videre beføjelser end tjenestens amerikanske kolleger i NSA og GCHQ i Storbritannien, skriver Politiken.

Men det er helt efter bogen ifølge forsvarsminister Nicolai Wammen (S), fordi terrortruslen mod Danmark gør det uforsvarligt at lade være med at tage dette skridt.

- Danmark står med en meget alvorlig trussel, der skal håndteres i forhold til at følge de danskere, som rejser ud for at deltage i ekstremistiske aktiviteter i udlandet. De kan udgøre en alvorlig trussel, ikke bare når de rejser ud, men også når de vender hjem til Danmark. Der kan være tale om forhærdede krigere, trænede og parate til at udføre terror mod Danmark, skriver han i en mail til Ritzau og fortsætter:

- Regeringen mener derfor ikke, at vi kan forsvare ikke at kunne følge danskere, som rejser ud for at deltage i ekstremistiske aktiviteter i udlandet. Danmarks efterretningstjenester skal kunne følge målrettet med, når eksempelvis danske udenlandske krigere udøver eller træner terror med ISIL (Islamisk Stat, red.) i Syrien.

At FE får flere muligheder end andre efterretningstjenester bliver konkluderet i en analyse af den juridiske tænketank Justitia og lektor Anders Henriksen fra Københavns Universitet.

- Både de regler, der gælder for NSA og GCHQ's overvågning af egne statsborgere i udlandet, må siges at indeholde bedre retssikkerhedsgarantier end FE-forslaget, står der i analysen.

Forslaget er et led i regeringens indsats for at dæmme op for truslen imod Danmarks sikkerhed.

Siden det blev lanceret som en del af den 970 millioner kroner dyre terrorpakke sidste torsdag, har FE-forslaget mødt skarp kritik for at undergrave retsstaten.

Men det afviser Nicolai Wammen:

- Med dette tiltag får vi mulighed for på et tidligere tidspunkt i processen end i dag at gå ind og få oplysninger, der kan være med til at sikre Danmark mod potentielle terrorangreb. Det er en ordning, der passer til Danmark og de alvorlige trusler, vi står overfor, og som kan sikre vores land bedst muligt.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter