Annonce:
Annonce:

Myanmars afsatte leder ventes at udtale sig i retsmøde

Mandag får Aung San Suu Kyis advokater mulighed for at udspørge vidner i retssag mod hende

Aung Sang Suu Kyi har i årevis været et ikon som demokratiforkæmper i Myanmar. Hun blev afsat som landets folkevalgte leder af militæret, da det 1. februar overtog magten i landet, og tiltalt for en række lovovertrædelser. Mandag skal der afgives vidneforklaringer i en af flere retssager mod hende.  
Arkivfoto er fra en valgkampagne i 2015. Foto: Str/Ritzau Scanpix
Aung Sang Suu Kyi har i årevis været et ikon som demokratiforkæmper i Myanmar. Hun blev afsat som landets folkevalgte leder af militæret, da det 1. februar overtog magten i landet, og tiltalt for en række lovovertrædelser. Mandag skal der afgives vidneforklaringer i en af flere retssager mod hende. Arkivfoto er fra en valgkampagne i 2015. Foto: Str/Ritzau Scanpix
Annonce:

- Vi håber på det bedste, men er forberedt på det værste.

Sådan lyder det fra Khin Maung Zaw, der er en af advokaterne for Myanmars afsatte leder, Aung San Suu Kyi, inden et retsmøde mandag.

Aung San Suu Kyi blev sat i husarrest i februar, efter at militæret havde overtaget magten i landet.

De nye magthavere har tiltalt Suu Kyi, som tidligere har modtaget Nobels fredspris, for en række forhold.

Blandt andet at have brudt coronarestriktioner under valgkampen sidste år og for at være i besiddelse af walkie-talkier uden at have licens til dem.

Ved mandagens retsmøde vil hendes forsvarsadvokater få mulighed for at udspørge vidner, og hun ventes ifølge Bloomberg News selv at udtale sig.

Advokaterne, der kun har fået lov til at mødes med Suu Kyi to gange, siden hun blev sat i husarrest, har sagt, at de forventer en afslutning på retssagen inden 26. juli.

Annonce:

Indtil da vil der hver mandag være møder i retssagen.

Hvis den 75-årige Aung San Suu Kyi bliver kendt skyldig i alle tiltalepunkter risikerer hun en fængselsstraf på over ti år.

En separat retssag er planlagt til at begynde 15. juni. Her er Suu Kyi sammen med den ligeledes afsatte præsident Win Myint og et andet ledende medlem af hendes parti, NLD, anklaget for at opildne befolkningen til oprør mod militærstyret.

Torsdag i sidste uge blev hun desuden tiltalt for ulovligt at have accepteret at modtage 600.000 dollar og omkring 11 kilo guld.

Hendes advokat Khin Maung Zaw kalder beskyldningerne 'absurde' og mener, at militærstyret udelukkende er ude på at sværte hendes omdømme og holde hende væk fra den politiske scene.

Under det forrige militærstyre i Myanmar tilbragte hun 15 år i husarrest, før hun i 2010 blev løsladt.

Hun var i mange år beundret vidt og bredt internationalt som en urokkelig forkæmper for indførelse af demokrati i Myanmar.

Men hendes omdømme har de senere år lidt under, at hun forsvarede landets militær mod beskyldninger om folkedrab mod Myanmars muslimske rohingya-mindretal i 2017.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Svulster og skandaler trives i tavshed
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: