Annonce:
Annonce:

Nato har formelt inviteret Sverige og Finland

Tirsdag meldte Tyrkiet, at det ikke længere vil stå i vejen for, at Sverige og Finland bliver Nato-medlemmer

Få seneste nyt om krigen i Ukraine her.

Krigen i billeder: Få overblikket her.
Annonce:

Nato har formelt besluttet at invitere Finland og Sverige til at blive medlemmer af forsvarsalliancen. Dermed er optagelsesprocessen i gang.

Det oplyser Nato i en erklæring onsdag, hvor alliancen holder topmøde i Madrid, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- I dag har vi besluttet at invitere Finland og Sverige til at slutte sig til Nato og er blevet enige om at underskrive tiltrædelsesprotokollerne, lyder det i erklæringen.

Den historiske beslutning om at invitere Sverige og Finland ind i Nato er blevet taget, dagen efter at Tyrkiet indvilligede i at ophæve sit veto mod landenes ansøgninger i bytte for en række indrømmelser fra de to.

Med invitationen på plads skal Sverige og Finland nu igennem den formelle optagelsesproces, der blandt andet kræver vedtagelse i alle 30 Nato-landes parlamenter.

Annonce:

Det var blandt andet et formelt brud med en række kurdiske grupper i Tyrkiet og Levanten, der i sidste ende betød, at Tyrkiet kunne give sin velsignelse til svensk og finsk medlemskab.

I tirsdagens aftalen skrev Sverige og Finland under på, at Det Kurdiske Arbejderparti (PKK) er en terrororganisation. De to lande har dermed forpligtet sig til at modarbejde PKK's aktiviteter.

Nu er de bange

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, har flere gange sagt, at han forventer, at optagelsen af Sverige og Finland vil gå hurtigt.

De to lande vurderes til at opfylde alle Natos standarder for demokrati og har samtidig begge et militær, der lever op til Natos standarder.

Stoltenberg har også tidligere fastslået, at optagelsen vil styrke hele Nato - særligt mod Rusland.

Med Sverige og Finland i alliancen sammen med Danmark og de baltiske lande vil Nato-lande beherske hele indsejlingen til Østersøen og de russiske havne.

Begge lande kan pryde sig af forskellig militær-kunnen. Bliv meget klogere på Sveriges hårdeste soldater her og Finlands forberedelser på Putins næste krig her.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

I naturen foregår sex, vold, incest og voldtægter
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: