Annonce:
Annonce:

Nordiske pensionskasser lover 835 milliarder kroner til klima

Den private sektor kan se muligheder i den grønne omstilling og vil bidrage, mener Norges statsminister

Britiske Boris Johnson tager imod Mette Frederiksen ved COP26. Store summer penge er på vej fra nordiske og britiske pensionskasser til klimaet. Foto: Christopher Furlong/Ritzau Scanpix
Britiske Boris Johnson tager imod Mette Frederiksen ved COP26. Store summer penge er på vej fra nordiske og britiske pensionskasser til klimaet. Foto: Christopher Furlong/Ritzau Scanpix
Annonce:

Nordiske og britiske pensionskasser er klar til at investere 130 milliarder dollar - cirka 835 milliarder kroner - i den grønne omstilling frem mod 2030.

Det oplyser statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde ved FN-klimatopmødet COP26 tirsdag. Det er et nordisk initiativ, som Danmark har stået i spidsen for.

- Det er tydeligt for os alle, at den grønne omstilling kræver massive investeringer. Regeringer skal gøre vores del og sætte ambitiøse mål. Men vi kan ikke gøre det alene. Vi har brug for den private sektor.

- I dag kan vi bekræfte, at adskillige nordiske og britiske pensionskasser har hørt vores kald. Og de er klar med 130 milliarder dollar inden 2030.

- Det vil sende en klar besked om, at pensionskasser er klar til at tage del i den grønne omstilling. Skridt for skridt håber vi at involvere flere lande og nye partnere, siger Mette Frederiksen.

Annonce:

Nye penge
Af de 130 milliarder dollar er 75 milliarder nye penge - altså penge der ikke var lovet på forhånd. Netop klimafinansiering er et af de store temaer ved klimatopmødet i Glasgow.

Pressemødet tirsdag er et fællesarrangement af nordiske lande.

Derfor deltager blandt andre også den svenske statsminister, Stefan Löfven, og den norske statsminister, Jonas Gahr Støre.

Derudover er Finlands præsident, Sauli Niinistö, og den islandske statsminister, Katrín Jakobsdóttir, til stede. Det samme er lederne fra Grønland og Færøerne.

Målet kan nås
Initiativet viser, at de nordiske lande har noget at bringe til bordet ved COP26, mener den norske statsminister, Jonas Gahr Støre.

- Og det gør vi nu. De private kommer om bord, fordi de kan se muligheder i det, og fordi de vil bidrage.

- Pensionskasser skal leve i overensstemmelse med Parisaftalen. For fem år siden ville det være uhørt. Nu er det på vej, siger han.

Annonce:

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, siger, at de nordiske lande alle er overbeviste om, at det er muligt at nå målet om at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader, som det er aftalt at stræbe efter i Parisaftalen.

- Men vi ved, at det kræver meget. Hvis vi skal lykkes, og det vil vi, skal vi involvere alle dele samfundet.

- Vi har brug for penge fra det private. Og forpligtelserne fra den private sektor er meget opmuntrende, siger han.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Der er ingen grænser for TV 2’s mangel på tillid til egne seeres åndsevner
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: