Norsk undersøgelse: Seks ud af ti coronasmittede har senfølger

61 procent af coronasyge har senfølger, viser undersøgelse. Især kvinder er ramt, og unge mister hukommelsen

Forskere er bekymret over, at mange unge mellem 16 og 30 år har vejrtrækningsproblemer og hukommelsessvigt et halvt år efter, at de har været smittet med coronavirus. (Arkivfoto) Foto: Hannah Beier/Reuters
Forskere er bekymret over, at mange unge mellem 16 og 30 år har vejrtrækningsproblemer og hukommelsessvigt et halvt år efter, at de har været smittet med coronavirus. (Arkivfoto) Foto: Hannah Beier/Reuters

En norsk undersøgelse af 312 mennesker, der har været smittet med coronavirus, viser opsigtsvækkende fund, når det handler om langtidsvirkninger af smitten.

Over en tredjedel (37 procent) oplever udmattelse, mens omtrent hver fjerde (26 procent) har svært ved at koncentrere sig.

- Når vi så patienterne efter seks måneder, så vi, at over 60 procent havde langtidsgener, fortæller professor Rebecca Cox fra Universitetet i Bergen til norsk TV2.

Hun har sammen med andre forskere fulgt i alt 2697 personer i det vestlige Norge i snart et år som led i et forskningsprojekt om coronasmitte.

Forskerne har blandt andet fulgt sundhedsmedarbejdere og personer, der er blevet testet ved et af testcentrene i området.

Af de 2697 personer, forskerne har fulgt, blev 312 smittet med coronavirus. Over hver femte af dem var så syge, at de blev indlagt. De 247 øvrige smittede kunne nøjes med at lade sig isolere hjemme.

De typiske senfølger er foruden koncentrationsbesvær og udmattelse også hukommelsessvigt samt ændret lugtesans og smagssans. Det oplever hver fjerde af de tidligere smittede.

Og det er ikke kun de ældre, der bliver ramt af senfølger.

Af de 312 smittede var 65 i aldersgruppen 16-30 år. Fire var så syge, at de måtte indlægges.

Over halvdelen (52 procent) af de unge, som var i isolation hjemme for milde eller moderate symptomer, melder om vedvarende senfølger.

Lidt over hver femte af de unge oplever udmattelse, hver ottende har åndenød, lige så mange har svært ved at koncentrere sig, og hver niende af dem havde problemer med at huske.

- Det, der er vældigt bekymrende, er, at mange unge voksne mellem 16 og 30 år har vejrtrækningsproblemer og hukommelsessvigt, siger Rebecca Cox til norsk TV2.

Undersøgelsen viser også, at det især er kvinder, der plages af senfølger.

- Vi har set, at normalt raske kvinder slider mest med langtidskomplikationer og lungekomplikationer, siger Rebecca Cox.

Det er Universitetet i Bergen, der står bag undersøgelsen sammen med norske og amerikanske forskere fra andre universiteter.

Andre studier tegner et lignende billede. Det gælder blandt andet et kinesisk studie, der er foretaget blandt coronasmittede i byen Wuhan, hvor virusset første gang blev opdaget.

Wuhan-undersøgelsen, der er offentliggjort i det anerkendte lægetidsskrift The Lancet, viser også, at langt over halvdelen af de coronasmittede døjer med senfølger, skriver norsk TV2.

- Det forstærker jo bare det, vi har sagt hele tiden om, at covid-19 ikke er som en almindelig influenza, som nogle stadig siger, lyder det fra Dag Jacobsen, der er afdelingsleder og professor ved akutmedicinsk afdeling ved Oslo Universitetssykehus.

- Her er der et betydeligt antal, der får senfølger, understreger han.