Annonce:
Annonce:

Ny lov kan drive folk ud i kæmpegæld

Der er med en ny lov sat en stopper for de allermest grådige kviklånsudbydere - men det åbner muligheder for endnu værre lån

Ved at gøre de berygtede kviklån med ågerrenter ulovlige har man åbnet for et nyt dunkelt marked, hvor private låner af private til tårnhøje renter og med store konsekvenser, hvis man ikke kan betale tilbage. Foto: Lærke Posselt/Ritzau Scanpix
Ved at gøre de berygtede kviklån med ågerrenter ulovlige har man åbnet for et nyt dunkelt marked, hvor private låner af private til tårnhøje renter og med store konsekvenser, hvis man ikke kan betale tilbage. Foto: Lærke Posselt/Ritzau Scanpix
Annonce:

En hurtig søgning på Facebook afslører, at der er godt gang i de mange grupper, hvor private låner af private. Tusindvis af mennesker er medlemmer, og aktiviteten er stor - men det kan ende grueligt galt.

Forbrugerøkonom hos Nordea Ida Marie Moesby frygter, at den nye lov, der har strammet gevaldigt op på reglerne for kviklån, har den kedelige bagside, at desperate danskere, der nu bliver afvist hos banken og etablerede låneselskaber, i stedet søger endnu værre løsninger end de ublu kviklånsselskaber, der tidligere kunne fange folk med akutte eller store økonomiske problemer.

Annonce:

- Det kan være svært at overskue, hvad et lån egentlig koster - hvad er ÅOP? Hvad betyder løbetid? Og hvornår er mit lån betalt helt af? Og netop derfor er der blevet lavet skrappere regler for at sikre, at danskere ikke ryger i gældsfælder, som de har svært ved at komme ud af, forklarer hun.

Intet opsyn
Ida Marie Moesby forventer, at flere vil få afslag på lån som følge af de nye regler - især de øgede krav til kreditværdighedsvurdering. Og hun frygter, at antallet af danskere, der ender i massive problemer, fordi de har lånt penge af private og uden opsyn af nogen art, derfor vil eksplodere.

- De nye regler er lavet for at beskytte forbrugeren. Men det kan frygtes, at de, som virkelig står og mangler penge her og nu og enten er afvist i at låne eller ikke kan vente på, at lånet bliver godkendt, rykker over på sociale medier for at låne penge. Og det er et meget giftigt sted at ende, advarer hun.

Annonce:

Ulovligt høje renter
- På Facebook eksisterer lukkede grupper, hvor man kan låne penge af privatpersoner. Det er et helt ureguleret marked, hvor jungleloven styrer. Derfor bør man aldrig optage lån i disse grupper. Man kan nemlig hurtigt ende med at betale mange hundrede procent i rente, hvilket ikke er tilladt for finansielle virksomheder (der må man maks. tage 35 pct. i ÅOP), forklarer Ida Marie Moesby.

- Desuden kender vi eksempler på meget ufine opkrævningsmetoder, hvis folk ikke har kunnet betale tilbage til tiden. Det minder mest af alt om rockerrelateret kriminalitet, hvor folk bliver truet og opsøgt, siger hun.
Ida Marie Moesby kender til eksempler på, at der lånes med alt for høj tilbagebetaling.

- I visse tilfælde har folk tilbudt at låne 2000 kr. og betale 3000 kr. tilbage inden for blot 23 dage. Det er ekstremt dyrt at betale så høj en rente, og det er ikke tilladt hos nogen finansielle selskaber, siger hun.

Ingen kontrol
I regeringens aftale fra december 2019 om de nye regler for lån står der, at Finanstilsynet er udpeget til ved hjælp af stikprøver at kontrollere markedet, hvor private låner af private. Men hos Finanstilsynet er man stadig først ved at afdække hele det grå område.

Erhvervsminister Simon Kollerup lovede allerede i 2019, da den nye aftale om låneregler var på plads, at Finanstilsynet ville føre stikprøvekontroller for at undgå, at private kunne udnytte den nye situation. Det er dog endnu ikke sket, så reelt er der ingen kontrol med det private lånemarked, hvor loven ofte brydes ved f.eks. at tage for høje renter. Foto: Jens Hartmann Schmidt/Ritzau Scanpix
Erhvervsminister Simon Kollerup lovede allerede i 2019, da den nye aftale om låneregler var på plads, at Finanstilsynet ville føre stikprøvekontroller for at undgå, at private kunne udnytte den nye situation. Det er dog endnu ikke sket, så reelt er der ingen kontrol med det private lånemarked, hvor loven ofte brydes ved f.eks. at tage for høje renter. Foto: Jens Hartmann Schmidt/Ritzau Scanpix

Annonce:

Ekstra Bladet har spurgt, hvordan man kontrollerer, at private låneudbydere ikke udnytter den desperate situation, som private kan ende i, når de med de nye regler ikke kan få et lån hos de etablerede selskaber.

I en mail til Ekstra Bladet lyder det ukonkrete svar: 'Undersøgelsen af private lånegrupper på sociale medier skal indgå i den evaluering af området, som blev aftalt i forbindelse med den seneste stramning af reglerne på området bl.a. indførelse af reglerne om maks. ÅOP og omkostningsloftet. Vi forventer, at evalueringen vil komme i løbet af efteråret.'

Gode råd, hvis du er i akut pengemangel

--Man kan godt låne penge af venner og familie, som man stoler på. Men lån aldrig af fremmede, siger Ida Marie Moesby.

Ifølge hende skal tænke over følgende, hvis man overvejer at lade sig friste af en fremmed, der er villig til at låne dig penge:

  1. Hvorfor vil han/hun låne mig penge? Hvad får han/hun ud af det? Det er næppe godgørenhed!
  2. Hvem er det, jeg låner af? Er det en anonym person eller én, jeg kender godt og stoler på?
  3. Selvom der kan være rosende kommentarer på de lukkede lånegrupper eller gode anmeldelser, kan der stadig være tale om ulovlige vilkår eller svindel. Det er nemlig en kendt fremgangsmåde at købe sig til falske anmeldelser på nettet.

Er du kommet helt derud, hvor du ikke kan overskue din økonomi og din gæld, kan du søge gratis hjælp hos Forbrugerrådet Tænks gældsrådgivning. Her kan du - eventuelt anonymt og online eller på telefon - få eksperters hjælp til at få afbetalt din gæld og få økonomien på ret køl. 

Fakta om den nye aftale

I december 2019 blev der lavet en aftale mellem regeringen og en række partier om at skærpe reglerne for de såkaldte kviklån. Der blev blandt andet sat et loft på 35 ÅOP (årlige omkostninger i procent) for at udbyde et lån. Konkrete regler for strafrenter, opkrævningsgebyrer og markedsføring var også en del af aftalen.

Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden udsendte i foråret 2021 Vejledning om kreditværdighedsvurdering. Vejledningen skal ses som en hjælp for kreditgivere til at efterleve kreditaftaleloven  paragraf 7c og paragraf 9 i loven om forbrugslånsvirksomhed.

Vejledningen gælder for alle udbydere af lån og kreditter uden sikkerhed, dvs. både finansieringsselskaber, banker mv. Den gælder også for private, men her er den meget svær at håndhæve.

- Finanstilsynet har tidligere meldt ud, at de vil gå til kamp mod lån af private på sociale medier. Men det er svært for alvor at gøre noget ved det, fordi grupperne er lukkede og hele tiden skifter navn mv.

- Det er derfor vigtigt at få informeret bredt om ALDRIG at optage den form for lån. Især udsatte borgere med gældsproblemer kan være i risiko for at ende på de lukkede fora, men også unge er i en særlig risikogruppe, fordi de færdes meget på de sociale medier og lettere kan blive lokket, siger forbrugerøkonom Ida Marie Moesby.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Politiet udskrev snydebøder og bør undersøge dem
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

500.000 ramt

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: