Nyopdaget virusvariant spreder sig i New York

Undersøgelser har antydet, at New York-varianten er mere smitsom og mere resistent over for nogle vacciner

WHO’s epidemiolog Maria van Kerkhove har tidligere forklaret, at virussen vil blive ved med at mutere, og at vaccinerne er det bedste våben i kampen mod den.

En ny variant af coronavirussen, der minder om den variant, der først blev opdaget i Sydafrika, spreder sig i New York.

Det fortæller forskere ved Columbia University.

Den nye variant, der er kendt som B. 1.526, blev først opdaget i november i den amerikanske delstat. I midten af februar udgjorde den 12 procent af alle smittetilfælde i staten.

Flere undersøgelser har antydet, at New York-varianten i lighed varianter, der først blev opdaget i Sydafrika og Brasilien, er mere smitsom og mere resistent over for de eksisterende vacciner.

Hjemmeavlet variant
Varianten er også beskrevet i en forskningsartikel fra California Institute of Technology. Ingen af undersøgelserne er blevet fagfællebedømt endnu.

Forskerne fra Columbia University siger, at analyser af offentlig tilgængeligt data tyder på, at der ikke er mange tilfælde af den sydafrikanske og brasilianske variant i prøver fra New York og de omkringliggende områder.

- I stedet fandt vi et højere antal af denne hjemmeavlede afstamning af coronavirussen, siger Anne-Catrin Uhlemann, en af forskerne, i en udtalelse.

Forskerne siger, at den største bekymring i forhold til varianten i New York er en mutation i et område af virussens spikeprotein, kaldet E484K.


Vaccine i fare?
Mutationen er til stede i alle tre varianter. Studier har før vist, at E484K giver nedsat følsomhed for antistoffer.

Nedsat følsomhed for antistoffer giver en bekymring for vacciners effekt på denne variant og for risikoen for at blive smittet igen.

Undersøgelser har dog vist, at de nyudviklede vacciner sandsynligvis stadig neutraliserer virussen og beskytter mod alvorlig sygdom.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind