Omikron har toppet: Ophæver de fleste coronarestriktioner

Britiske premierminister konstaterer, at omikron har toppet i England, og derfor kan restriktioner fjernes

To kvinder med mundbind på indkøb i Oxford Street i London. Fra næste uge kan de smide mundbindet, for da er det ikke længere et krav i England i områder med mange mennesker. Foto: Daniel Leal/Ritzau Scanpix
To kvinder med mundbind på indkøb i Oxford Street i London. Fra næste uge kan de smide mundbindet, for da er det ikke længere et krav i England i områder med mange mennesker. Foto: Daniel Leal/Ritzau Scanpix

Den britiske premierminister, Boris Johnson, siger i parlamentet, at de fleste restriktioner mod covid-19 vil blive ophævet i England. Det sker i næste uge.

Det betyder, at folk ikke længere skal bruge mundbind de fleste steder, hvor det har været påkrævet. Folk behøver ikke længere at arbejde hjemme, og man dropper coronapas. Det rapporterer BBC og AFP.

Johnson henviser til, at smitten med varianten omikron har toppet.

- På grund af den ekstraordinære kampagne med et ekstra stik, så kan vi vende tilbage til plan A i England og tillade, at reglerne for plan B udløber, siger han i parlamentet.

I sidste måned gik England over til Plan B. Dengang var det ifølge Johnson for at kunne stå imod en 'flodbølge' af smitte med omikronvarianten.

De lettelser, som premierministeren har bebudet, ses som en indrømmelse over for hans kritikere.

De er vrede, efter at en serie af afsløringer har vist, at der i Johnsons embedsbolig i Downing Street blev holdt fester, mens resten af England var underlagt strenge coronakrav. Nemlig at undgå kontakt med andre mennesker.

Under spørgetimen i parlamentet onsdag opfordrer oppositionen og et prominent medlem af De Konservative, David Davis, Johnson til at træde tilbage.

I en erklæring før mødet i parlamentet bekræftede Johnson, at obligatorisk visning af coronapas i natklubber og ved store arrangementer vil blive ophævet. Men arrangører kan - hvis de ønsker det - forsat kræve at se coronapas.

Fra torsdag skal skolelever i de ældre klasser heller ikke længere bære mundbind i klasseværelserne.

Johnson siger, at regeringen agter at fjerne kravet til folk om at isolere sig, efter de er testet positive for covid-19.

132.664 er siden pandemiens start for knap to år siden døde i England med covid-19. Det opgør Johns Hopkins universitet i USA.

Skotland, Wales og Nordirland er omfattet af deres egne coronaregler.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+