Person fra racismeprotest i Australien er coronasmittet

Flere landes regeringer har frygtet at få coronasmittede under de mange demonstrationer mod racisme

Person fra racismeprotest i Australien er coronasmittet

7. juni blev der afholdt en stor Black Lives Matter-demonstration i København, hvor 15.000 deltog. Video/redigering: Anthon Unger/Signe Skov og Kristian Hansen

Over hele verden, herunder i Danmark, er der trods forsamlingsrestriktioner grundet coronavirus blevet afholdt Black Lives Matter-demonstrationer mod racisme og politivold.

I Australiens næststørste by, Melbourne, er der sket det, som alle landes regeringer har frygtet forud for demonstrationerne: En deltager er blevet testet positiv efter demonstrationen.

Ifølge Brett Sutton, der er embedslæge i delstaten Victoria, hvori Melbourne ligger, udviklede en deltager fra lørdagens demonstrationen i Melbourne symptomer dagen efter. Det skriver det australske medie News.com.au.

Tusindvis af mennesker demonstrerede lørdag i Melbourne i Australien. Foto: William West/AFP/Ritzau Scanpix
Tusindvis af mennesker demonstrerede lørdag i Melbourne i Australien. Foto: William West/AFP/Ritzau Scanpix
 

Personen bar maske under demonstrationen og kan ifølge Brett Sutton allerede have været smittet med coronavirus under demonstrationen.

- Det er ikke klart, hvor meget en person smitter, men vi ved, at personer kan overføre virussen, 24 timer inden de udvikler symptomer, siger Brett Sutton.

Trods en knap fem gange så stor en befolkning er der registreret færre smittetilfælde i Australien end i Danmark.

Australien har registreret 7224 smittetilfælde, mens Danmark har registreret 12.016. 10.904 af dem er raskmeldte i Danmark, mens 6759 er raskmeldte i Australien.

Det kan dog være svært at sammenligne smittetal lande imellem, da det kan afhænge af forskellige teststrategier.

Politisk ordfører Jesper Petersen (S) sagde efter weekendens demonstration i København, at alle deltagere burde lade sig teste for coronavirus. Senere sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at det afhænger af deltagernes normale omgangskreds.

Meldingerne kom, efter at demonstrationen mødte kritik grundet de nuværende coronarestriktioner i Danmark, der siger, at maksimalt 50 personer må samles. Det gælder dog ikke ved demonstrationer.

Blandt andet skrev den tidligere Venstre-justitsminister Søren Pind på Twitter, at det var 'gak' at samle så mange mennesker.

Over for TV2 sagde forskningschef ved Nordsjællands Hospital Thea Kølsen Fischer, at deltagere burde gå i karantæne, hvis de normalt omgås personer i risikogruppen.

Det er endnu uvist, om nogen fra den danske demonstration efterfølgende er testet positiv.