Politiet anklager fodboldstjerne: Du er racistisk, Gazza

En af Englands største fodboldstjerner gennem tiderne, Paul 'Gazza' Gascoigne, skal i retten for at forsvare uheldig joke om sort bodyguard under celebrity-show

Eks-fodboldstjernen Paul 'Gazza' Gascoigne skal 17. juni forsvare sig mod anklager om racisme i en retssag i Wolverhampton i England. (Foto:
Eks-fodboldstjernen Paul 'Gazza' Gascoigne skal 17. juni forsvare sig mod anklager om racisme i en retssag i Wolverhampton i England. (Foto:

I topform kunne den nu 49-årige engelske eks-fodboldstjerne Paul Gascoigne charmere og drible sig ud af næsten alle vanskeligheder. Især med en fodbold på tæerne.

Briterne lærte at elske den muntre og målfarlige kreatør med kælenavnet Gazza igennem hans brogede privatliv og karriere. Ikke mindst da han var den bærende, offensive kraft på Englands landshold under VM-slutrunden i 1990 og til EM's slutkampe seks år senere.

Men kreditten hos hans fans er næppe så lang nu som dengang. I en lang årrække har Gazza døjet med alkoholisme, og så sent som i marts i år blev han fotograferet med blodig næse og pande og en flaske gin knuget i den ene næve på åben gade. Den stærkt berusede mand blev senere eskorteret til sit hjem i byen Poole af politibetjente.

Efter sin aktive fodboldkarrieres afslutning har han også været fedtet ind i voldsanklager, og nu har han så overskredet en ny grænse, som kan få endnu mere international opmærksomhed end den danske strid om brugen af ordet 'negre'.

Folk gispede efter joke
Paul Gasgoigne skal møde i distriktsretten i Wolverhampton 17. juni og forsvare sig mod anklager om at have opført sig racistisk og nedværdigende overfor en sort bodyguard. Det kom frem her til morgen.

Paul Gascoigne jubler efter en scoring under EM-slutrunden i 1996. (Foto: PA Photos/Neil Munns).
Paul Gascoigne jubler efter en scoring under EM-slutrunden i 1996. (Foto: PA Photos/Neil Munns).

Den ikke særligt eftertænksomme eks-fodboldstjerne er kommet i klemme igen, fordi han efter anklagemyndighedernes og adskillige vidners mening forløb sig under et sceneshow om sig selv i Wolverhampton Civic Hall i november 2015.

I en åbenhjertig samtale om sine alkoholproblemer med to værter på scenen fik Gazza pludselig øje på en sort sikkerhedsvagt, som stod i en mørk krog.

- Det er umuligt at sige, om han smiler eller ej, jokede Paul Gascoigne med tydelig henvisning til mandens mørke hudfarve.

Det udløste ifølge avisen Express & Star et gisp fra de mange tilhørere.

Sikkerhedsvagten er tavs
Det er uklart, om sikkerhedsvagten noterede sig, at han med ét var centrum for al opmærksomhed. Han er endnu ikke blevet identificeret af den britiske presse.

I første omgang valgte anklageren i West Midlands ikke at retsforfølge Paul Gascoigne. Men en juridisk appel-instans er nået frem til den modsatte beslutning.

Paul Gascoigne nåede at spille 57 landskampe og score 10 mål for England.