100.000 risikerer fyring: - Et politisk drab

Kroejer frygter at afskedige personale, hvis regeringen følger ekspertråds anbefaling

Selvom der både er åbent for overnatning på kroens værelser og bespisning i restauranten, er kroen stadig afhængig af regeringens lønkompensation. Foto: Ernst van Norde
Selvom der både er åbent for overnatning på kroens værelser og bespisning i restauranten, er kroen stadig afhængig af regeringens lønkompensation. Foto: Ernst van Norde

Christian Lund Andersen kigger formørket frem mod årets lyse sommermåneder.

Indehaveren af Kongensbro Kro i Ans By nord for Silkeborg frygter at måtte udskrive fyresedler til den tid, hvis regeringen lytter til sit økonomiske ekspertråds anbefaling og udfaser lønkompensationen 8. juli.

Ekspertrådet anslår, at udfasningen resulterer i, at omkring halvdelen af de 200.000 personer, der i dag får deres løn dækket af lønkompensation, risikerer at blive fyret.

Virkelig alvorligt
Før corona-krisen hentede Christian Lund Andersen en stor del af sin omsætning i disse måneder, fordi han afholder bryllupper om sommeren.

I år har de fleste af hans kunder enten aflyst eller udskudt festen på grund af forsamlingsforbuddet.

- Det er virkelig alvorligt, siger han.

Regeringen har lagt op til en lempelse, så forsamlingsforbuddet, der i dag forbyder grupper på mere end 10 personer at samles, hæves til 30-50 personer 8. juni.

Det er ikke tilstrækkeligt, mener kroejeren.

- Hvis ikke jeg må have 90-100 personer samlet, bliver jeg ramt. Så det (fyringer, red.) frygter jeg helt sikkert, siger han.

Afhængig af støtte
Lige nu dækker staten omkring 75 procent af fire ansattes løn, samt 75 procent af hans faste udgifter.

Lønkompensationen og kompensationen af faste udgifter dækker ifølge Christian Lund Andersen blot en lille del af kroens tab.

Når han gør brættet op, tæller han mere end 600 aflysninger på værelser og 50 annulleringer eller udskydelser af selskaber, heriblandt bryllupper, siden regeringen lukkede landet.

I alt mener Christian Lund Andersen, at han har mistet omkring tre millioner i omsætning som følge af regeringens nedlukning.

Et politisk drab
Kroejeren fastslår, at regeringen som minimum bør forlænge kompensations- og støtteordningerne, da branchen stadig er underlagt restriktioner.

Han kalder udfasningen et politisk drab.

- Regeringen bliver nødt til at hjælpe os. Hele konference- og mødemarked er ødelagt af forsamlingsforbuddet. Samtidig har mange store virksomheder pålagt sig selv regler om, at medarbejderne ikke må holder møder på restauranter.

- De fri markedskræfter er sat ud af spil, siger han.

Wammen vil forlænge

Nicolai Wammen er klar til at forlænge lønkompensation til august, fordi det ikke er optimalt at lade ordningen slutte 8. juli.

De øvrige hjælpepakker står til at blive udfaset.

- Regeringens indstilling vil være, at vi vil se på, om der er dele af hjælpepakkerne, det giver mening at have i en længere periode. Det kunne være til august, siger Nicolai Wammen ifølge Ritzau til et kort pressemøde onsdag eftermiddag.

En forlængelse af lønhjælpen beror på en aftale med arbejdsmarkedets parter og Folketingets partier.

- I næste uge vil jeg mødes med Folketingets partier for at drøfte de dele af hjælpepakkerne, der er lavet sammen med de andre partier, siger Nicolai Wammen til Ritzau.