Fredag d. 31. jan. 2020 - kl. 17:15
1317 dage senere: Cheerio EU - 10 brexit-tal
Storbritannien forlader efter bøvl og besvær EU. Her er 10 tal, der sætter briternes endelige farvel til de øvrige 26 EU-lande i relief
Det har taget 1317 dage for Storbrittanien at forlade EU, men drikker britterne gravøl, eller lader de champagnepropperne springe? Journalist James Kristoffer Miles tager temperaturen på folkestemningen.
Briterne er færdige i EU. Efter 47 år forlader Storbritannien i aften EU-samarbejdet og træder deres egen sti.
Men hvad sker der egentlig nu?
Stort set intet. Der er aftalt en overgangsperiode frem til 31. december i år.
Det vil sige, at tingene fortsætter med at være, som de er. Briterne skal stadig betale til EU og overholde EU-regler, men sidder ikke længere med i Europa-Parlamentet eller kommissionen.
Det vil sige, at alle kan rejse og handle med Storbritannien, som de plejer frem til udgangen af i år.
De næste 11 måneder skal briterne og EU forhandle en endelig aftale på plads om det fremtidige samarbejde.
Her er 10 tal, der sætter briternes endelige farvel til de øvrige 26 EU-lande i relief
The final countdown: Cheerio EU
1
Så længe siden er det ved midnat den 31. januar 2020, at 52 pct. af briterne stemte for at forlade EU. 48 pct. stemte for at blive. I alt stemte 33,6 pct. briterne ved EU-folkeafstemningen d. 23. juni 2016
2
Så mange stemmer lykkedes det premierminister Boris Johnson at gennemtrumfe sin skilsmisseaftale med EU med i december sidste år i Underhuset i det britiske parlament.
3
Så katastrofalt var daværende premierminister Theresa Mays første afstemningsnederlag, da hun fremlagde sin aftale med EU for parlamentet i Westminster. Det er det største nederlag, en britisk regering har lidt ved en afstemning i fredstid.
4
Så mange statsborgere fra andre EU-lande boede i Storbritannien pr. 31. december 2018. En af årsagerne til den store utilfredshed blandt mange briter med EU har været de seneste års massive tilstrømning af særligt østeuropæiske statsborgere, der arbejder i mange servicefag og som håndværkere i Storbritannien. Der bor ca. 28.000 danskere i landet. Frem til udgangen af 2020 vil der ikke ske ændringer i deres forhold.
5
Så mange britiske statsborgere bor rundt omkring i EU. Særligt i Spanien og Grækenland bor mange britiske pensionister. Frem til udgangen af 2020 vil der ikke ske ændringer i deres forhold. Der bor ca. 17.500 briter i Danmark.
6
Mere end 24.000 gange har selve ordet 'brexit' optrådt i debatterne i Underhuset i det britiske parlament. Mange briter har været trætte af, at politikerne ikke har talt om andet. Og noget tyder på, at de har haft en pointe. Alene i 2019 optrådte ordet 9.000 gange i Underhuset. Dertil kommer debatterne i Overhuset House of Lords.
7
Så mange regeringschefer har brexit indtil videre gjort livet besværligt for. David Cameron udskrev i 2015 folkeafstemningen, men trådte dagen efter brexit-resultatet i 2016 af og overlod depechen til Theresa May.
Efter en række nederlag i parlamentet valgte Theresa May sidste år at kaste håndklædet i ringen. Og efter et formandsvalg blev Boris Johnson ny konservativ formand. Han formåede at vinde et parlamentsvalg i december på overbevisende maner og fik kort efter vedtaget aftalen med EU, som d. 31. januar betyder briternes exit fra EU.
8
Og den skal være på plads inden 1. januar 2021 og skal indeholde alt fra det fremtidige handelssamarbejde mellem EU og Storbritannien til EU-borgeres muligheder for at bo og arbejde i Storbritannien samt briters muligheder for det samme i EU-lande.
Der bliver travlt de næste 11 måneder.
9
Så mange dage kom briternes EU-medlemskab i alt til at vare, siden de trådte ind - samtidig med Danmark - d. 1. januar 1973. Før Danmarks indtræden i EF lovede den daværende statsminister Jens Otto Krag, at Danmark skulle følge briterne ud af EF, hvis de på et senere ville forlade sammenslutningen. Det ligger ikke lige i kortene.
Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.