194 byrådspolitikere på orlov med løn

En lang række politikere har haft mulighed for at rejse på ferie med løn

194 byrådspolitikere har været på orlov med løn i denne valgperiode, som begyndte den 1. januar 2018. Det har betydet en ekstra udgift til kommunerne på mere end 10 millioner kroner, da der skal indkaldes en stedfortræder, som også skal have løn, mens en anden er på orlov.

Det viser en kortlægning, som DR Nyheder har foretaget af den orlovsordning, som gælder for kommunalpolitikere. Det er sket gennem aktindsigt til alle landets kommuner

Orlovsordningen kom i fokus tidligere på året, da Københavns teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen fra Enhedslisten, gik på sygeorlov med løn, efter en fest i en hendes lejlighed endte med en anmeldelse om voldtægt mod en af festens deltagere. Siden skabte det debat, da socialdemokraten Camilla Fabricius tog orlov med løn fra Aarhus Byråd, da hun blev valgt til Folketinget.

Dansk Folkepartis Peter Skaarup afviser, at politikernes grundløn skal stige. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix Dansk politik Afviser blankt: Skal da ikke have mere i løn

Men de to er altså langt fra de eneste, der har taget en pause fra arbejdet i byrådet, men beholdt lønnen.

Grundlæggende kan politikerne få orlov med løn i tre eller ni måneder. Tre måneders orlov bliver givet til ferie, studier, travlhed på et andet arbejde eller andre ting. Ni måneder er ved sygdom og barsel. I begge tilfælde kræver en orlov godkendelse fra de øvrige medlemmer i byrådet.

Stig Grenov er hermed afgående formand. Foto: Jens Dresling Politik Partiformand fyrer sig selv

Roger Buch har i mange år forsket i kommunalpolitik. Han siger, at behandlingerne i byrådet altid ender med et ja til orlov med løn.

- Hvis det ligger inden for de tre måneder, så tror jeg ikke, der nogensinde er nogen, der har fået et nej. Det er en ret, man har, siger Roger Buch.

Venstres Morten Dahlin har ikke haft mulighed for at frasige sig lønnen under hans orlov fra byrådet i Greve. Profilfoto: Facebook Dansk politik Helt gakgak: Tvunget til løn under orlov

Michael Christiansen, der blandt andet er tidligere departementschef, var formand for den kommission, der i 2016 undersøgte politikeres løn-, pension- og arbejdsvilkår. Kommissionen kom frem til, at selve lønnen til politikere ikke er speciel høj, men ved siden af er der en række uigennemskuelige goder, som har en stor værdi. Kommissionen anbefalede, at politikeres løn skulle være lettere at gennemskue - anbefalingerne blev dog skudt ned at Folketinget.

Han synes, det er fint, at de lokale politikere kan tage orlov. Men det skal kun være med løn, hvis det er relevant i forhold til arbejdet i byrådet.

- Jeg synes bestemt ikke, man skal begrænse mulighederne for orlov, men man skal ikke betale for en orlov, når den ikke har nogen som helst betydning for kommunen.

Enhedslistens Svend Brandt fra Haderslev Byråd sidder ikke med ved de kommende byrådsmøder, men bliver alligevel betalt for det. Arkivfoto: Enhedslisten Dansk politik Orlovs-gak for skattekroner: Fuld løn for at 'male huset'

De regler og love, som bestemmer lønnen til byrådspolitikerne, hører hjemme i Social- og Indenrigsministeriet, hvor Astrid Krag (S) er minister.

Hun er ikke overrasket over, at orlovsordningen til byrådspolitikere skaber debat.

- Jeg kan godt forstå, at mange af de eksempler, der har været fremme på det seneste, kan undre. Det kan også ligefrem støde nogle folk, at det er muligt på den måde at fravælge at passe sit arbejde, kan man sige, og stadig få vederlag og betaling for det, siger hun.

Derfor er hun i gang med at se reglerne efter i sømmene. Og så længe det arbejde står på, vil hun ikke sige konkret, hvad der eventuelt skal ændres.

- Jeg har sat gang i et arbejde sammen med Danske Regioner og Kommunernes Landsforening for at kigge de her regler igennem og se, om vi kan gøre noget, så vi får strammet op på den del. Det er noget, jeg regner med, at vi kan konkludere på relativt snart, siger hun.

18 kommentarer
Vis kommentarer