27 psykiatere erklærer Trump uegnet: 'I skader psykiatrien'

27 psykiatere fra fremtrædende amerikanske universiteter stempler i en ny bog Donald Trump som mentalt ustabil. En dansk psykiater advarer dog mod den dom og kalder den decideret farligt for psykiatrien

I en ny bog stiller 27 amerikanske psykiatere spørgsmålstegn ved Donald Trumps mentale egenskaber. Dansk psykiater advarer. Foto: AP/Lee Jin-man
I en ny bog stiller 27 amerikanske psykiatere spørgsmålstegn ved Donald Trumps mentale egenskaber. Dansk psykiater advarer. Foto: AP/Lee Jin-man

'The Dangerous case of Donald Trump'.

Sådan lyder titlen på en ny bog, som 27 amerikanske psykiatere har skrevet om USA's præsidents mentale tilstand. I bogen rejser psykiaterne spørgsmålet, om Donald Trump overhovedet er egnet til at bestride præsident-posten. Som belæg for deres undersøgelser har de gennemgået flere eksempler fra Trumps første år som præsident.

På den baggrund erklærer de, at USA's 45. præsident slet ikke er i stand til at påtage sig det tunge hverv:

- Hans meget omtalte symptomer på metal ustabilitet - herunder storhedsvanvid, impulsivitet, nærtagenhed, og åbenlys manglende evne til at skelne mellem fantasi og virkelighed - får os til at sætte spørgsmålstegn ved hans evner til at påtage sig det store ansvar i embedet, skriver de blandt andet.

De 27 psykiatere mener, at det er deres pligt at dele deres bekymring angående Donald Trump, fordi han udgør en nødsituation, som kan have katastrofale følger for hele befolkningen. Information har talt med bogens redaktør, Brandy Lee, der er lektor i psykiatri ved Yale University i USA, advarer om Trumps adfærd:

-  Som psykiater har jeg i mange år forsket i voldelig adfærd hos enkeltindivider. Jeg har haft tusindvis af patienter, og mange af dem med de samme adfærdsmønstre som Donald Trump. I de fleste tilfælde har de ikke på samme måde været til fare for samfundet. Det særlige ved Donald Trump er, at han har meget stor magt og blandt andet adgang til atomvåben. Det gør situationen meget farlig.

'The dangerous case of Donald Trump' er en 384 siders lang redegørelse af Donald Trumps mentale tilstand, som 27 psykiatere har deltaget i. Foto: Bogforside
'The dangerous case of Donald Trump' er en 384 siders lang redegørelse af Donald Trumps mentale tilstand, som 27 psykiatere har deltaget i. Foto: Bogforside
 

Dybt kritisabelt
Normal praksis i psykiatrien er, at man gennem personlig samtale fastsætter en diagnose af den pågældende person, men i dette tilfælde har de 27 psykiatere vurderet Trumps mentale tilstand på afstand, og det vækker forargelse hos formanden for Dansk Psykiatrisk Selskab, Torsten Bjørn Jakobsen:

- Jeg mener, det er skadeligt for psykiatrien at udtale sig om en person, som man ikke har haft i behandling. Psykiatriens formål er af hjælpe folk med deres diagnoser, og det her gør det modsatte, fortæller han til Ekstra Bladet.

Under den amerikanske valgkamp i 1964 mellem Lyndon B. Johnson og Barry Goldwater stemplede mere end tusind psykiatere sidstnævnte som mentalt uegnet til at være præsident i magasinet Fact. Sidenhen vandt Goldwater en injuriesag mod magasinet, og netop den sag mener Torsten Bjørn Jakobsen, at man skal huske på her:

- Man bør følge Goldwater-reglen, som jeg i øvrigt er tilhænger af, der siger, at man ikke udtaler sig om offentlige personers mentale tilstand. Psykiatrien mister jo sin berettigelse på den her måde, og der kan være mange, som har diagnoser, der ikke føler sig tilpas ved, at man føler sig angrebet i stedet for hjulpet.

Brandy Lee fortæller til Information, at hun nære respekt for Goldwater-reglen, men at der her er tale om en nødsituation.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen