'3000 politikere vil stå op og klappe og råbe hurra'

Nordkorea afholder fredag den første partikongres i 36 år. Det er den 'store efterfølgers' måde at vise, at han nu har absolut magt efter tre år på posten, fortæller ekspert i Nordkorea

Kim Jong-un cementerer for alvor sin magt, når der fredag afholdes den første partikongres i 36 år i Nordkorea. (Foto: AP)
Kim Jong-un cementerer for alvor sin magt, når der fredag afholdes den første partikongres i 36 år i Nordkorea. (Foto: AP)

Under massivt sikkerhedsopbud bliver der i denne weekend skrevet historie i Nordkorea.

Det er nemlig 36 år siden, at man har holdt en partikongres i den lukkede diktaturstat, hvor den 'store efterfølger' Kim Jong Un og det magtfulde militær går hånd i hånd i et rædselsregime med politiske modstandere og den fattige befolkning som de store ofre.

På partikongressen tyder alt på, at de 3000 delegerede viser deres fulde støtte til deres unge leder, som efter tre år på magten har fået fjernet og henrettet hundredvis af politiske modstandere.

- Der er ingen, der kommer til at gå imod Kim Jong-un i dag. Der vil stå 3000 delegerede og klappe og råbe hurra, når han har holdt sin tale. Der er ikke nogen tvivl om, at der er folk, der tænker anderledes end ham, men det er noget, man i så fald holder for sig selv, siger Geir Helgesen, der er Danmarks førende ekspert i nordkoreanske forhold og  institutleder og seniorforsker på Nordisk Institut for Asienstudier (NIAS) på Københavns Universitet.

- Hvad kan vi forvente, at han vil sige til befolkningen og partiet?

- Det bliver selvfølgelig rent gætværk, fordi der intet er, der er sivet ud derfra. Men det man kan håbe på er, at han i sin nye strategi for fremtiden vil gå ind for en mere åben og fleksibel holdning over for omverdenen, der vil komme den lidende og fattige befolkning til gode. Men det er nok en ønskedrøm, siger Nordkorea-eksperten, der nævner, at landet ofte benytter trusler, når de føler sig trængt af USA og Sydkorea, og at det desværre viser, at det bliver en omfattende opgave for vesten at sikre et bedre forhold i Kim Jong-un og co.

'En stemning af frygt'
Der er dog heller ikke noget, der er overladt til tilfældighederne i dag, hvor Kim Jong-un skal cementere sin absolutte magt. Sydkoreanske medier beretter om, at alle tog til og fra hovedstaden Pyongyang bliver standset og tjekket, og at der blevet udført masse-ransagninger i byen. 

Artiklen fortsætter under billedet:

Befolkningen strømmer til Pyongyang for at følge med i partikongressen. (Foto: AP)
Befolkningen strømmer til Pyongyang for at følge med i partikongressen. (Foto: AP)
 

Det sydkoreanske medie DailyNK, der udelukkende skriver om situationen på den anden side af grænsen, beretter om, at borgerne bliver tvunget til at overvære begivenheden. En kilde siger til mediet, at der er 'en stemning af frygt' i byen.

Og at Kim Jong-un viser sin jernnæve netop nu er bestemt ikke en tilfældighed, vurderer Nordkorea-eksperten Geir Helgesen.

Sydkoreanere følger Kim Jong-un på en tv-skærm i Seoul torsdag. I dag begynder den første partikongres i Nordkorea i knap fire årtier. (Foto: AP) Politik Mulig atomtest skygger over historisk kongres i Nordkorea

Dikatoren var nemlig blot en ung knægt i midten af 20'erne, da han overtog tronen efter sin fars død for tre år siden.

Derfor har han haft en omfattende opgave med at sikre, at hans position i landet er urokkelig.

Sikker i sadlen
- Hans far brugte også tre år på at sikre, at han havde opbakning i alle mulige afsnit af partiet, militæret og hos de mest magtfulde folk i regeringsbygningen. Og det har også taget tid for sønnen, for han har skullet udskifte de personer han ikke stoler på. Derfor kan man se partikongressen som et tegn på, at den relativt unge leder føler sig sikker i sadlen, og at der ikke er nogen, der pludselig forsøger at trække tæppet væk under ham, siger Geir Helgesen, institutleder på Nordisk Institut for Asienstudier (NIAS) på Københavns Universitet, og fortsætter:

Kim Jung-un er næppe helt tilfreds med de seneste missilaffyringer fra diktaturstaten. (Arkivfoto: AP) Samfund Nordkorea forsøger affyring af to missiler - men fejler

- Nu er det utvivlsomt, at han har den absolutte magt. Indtil nu har man kunne spørge sig selv, hvem der egentlig havde magten. Var det militæret, partiet eller diktatoren? Nu siger han klart og tydeligt, at det er ham, der bestemmer og har magten.

Artiklen fortsætter under billedet:

Med partikongressen viser, at Kim Jong-un for alvor har cementeret sin magt. (Foto: AP)
Med partikongressen viser, at Kim Jong-un for alvor har cementeret sin magt. (Foto: AP)
 

Tidligere har militæret haft en ekstrem stor magt i det lukkede land. Diktatoren har historisk været formand for militærkommissionen og har derfra styret landet, mens partiet har stået pænt og passet sig selv i baggrunden.

- Den unge leder har sagt, at partiet skal spille en større rolle, og det kan være noget, som han vil nævne under partikongressen. Han vil sætte sin helt egen strategi mod den vej, landet skal hen, siger Geir Helgesen.

Om der nu kommer mere ro på i Nordkorea er meget svært at spå om. De seneste måneder er der knap nok gået en dag uden trusler om atomangreb mod USA, missil-affyringer eller henrettelser af ledende politikere.

Krig & katastrofer Oberst flygtet fra Kim Jong-un

Ikke et socialistisk paradis
Men selv om Kim Jong-un holder sin befolkning i særdeles kort snor, er der dog en ting, der adskiller ham fra sin far og bedstefar.

- Han har indrømmet, at Nordkorea ikke er et socialistisk paradis, men at der er en hel del problemer, og at det er hans ambition, at han skal gøre levevilkårene bedre for befolkningen, siger Geir Helgesen.

- Han er også mere åben end sine forgængere. Man havde ikke behøvet at fortælle omverdenen, at man ville afholde denne her partikongres, men alligevel offentliggjorde man det på nationalt tv med det samme. Så det er et forsøg på - måske et ynkeligt et af slagsen - at åbne lidt op for omverdenen, siger eksperten videre.

Kim Jong-un har affyret endnu et missil. (Foto: AP) Krimi Nordkorea affyrer nyt missil

Fra denne sneryddede plet mødte Kim Jong-un ifølge statsstyrede medier piloter fra Nordkoreas militær efter selv at have besteget landets højeste bjerg på 2750 meter Mount Paektu. (Foto: Scanpix) Krig & katastrofer Nordkorea-ekspert: Jeg har brugt 35 år på at forstå det mærkelige land

Kim Jong-un truer med at angribe USA (Foto: Polfoto) Samfund Nordkoreas nye trussel mod USA: Vi brænder Manhattan ned

97 kommentarer
Vis kommentarer