Annonce:
Annonce:

400.000 udlændinge kan stemme ved kommunalvalget

Knap ni procent af de stemmeberettigede ved kommunal- og regionsvalg har ikke dansk pas

I modsætning til valg til Folketinget kan nogle udenlandske statsborgere stemme ved kommunal- og regionalvalg.  (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
I modsætning til valg til Folketinget kan nogle udenlandske statsborgere stemme ved kommunal- og regionalvalg. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

Når der 16. november er valg til kommuner og regioner, kan 414.419 udenlandske statsborgere stemme.

Det viser en opgørelse fra Indenrigs- og Boligministeriet.

Samlet er der 4,68 millioner stemmeberettigede til valget 16. november.

De udenlandske statsborgere svarer til omkring 1 ud af 11 stemmeberettigede. Heraf er omkring halvdelen fra andre lande i Norden eller EU.

I modsætning til valg til Folketinget kan udenlandske statsborgere, der har fast bopæl i Danmark, stemme ved kommunal- og regionsvalg.

Det kræver, at man er 18 år, er statsborger i et andet EU-land, Island, Norge eller har boet fire år i træk i Danmark, Grønland eller på Færøerne.

Selv om muligheden er til stede, har udenlandske statsborgere traditionelt set stemt i langt mindre grad end danske statsborgere.

Ved valget i 2017 stemte 74 procent af danskerne, mens det kun var 32,1 procent blandt udenlandske statsborgere.

Annonce:

Det gav en samlet valgdeltagelse på 70,6 procent. Det viser en analyse fra Center for Valg og Partier ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

Der var særlig lav valgdeltagelse blandt borgere fra de nyere EU-lande - herunder lande som Rumænien og Bulgarien - hvor kun omkring hver syvende var en tur i stemmeboksen.

- Gruppen af vælgere fra nye EU-lande har som EU-borgere stemmeret til regions- og kommunalvalgene allerede efter tre ugers permanent ophold i landet.

- Mange af dem kan tænkes at være midlertidig arbejdskraftindvandring til Danmark og har måske ikke planer om at etablere sig permanent.

- Derfor reagerer de måske heller ikke på at modtage et valgkort på dansk, skrev forskerne bag rapporten.

Siden 5. oktober har det været muligt at brevstemme til kommunal- og regionsvalg. Den mulighed varer til og med 12. november.

Det er muligt at brevstemme i samtlige 98 kommuner i Danmark.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Når chefer falder opad
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: