Annonce:
Annonce:

5 dramatiske timer i Australien: Mangemillionær vælter premierminister i hemmelig afstemning

En hemmelig afstemning om formandsposten i det australske regeringsparti sender pludselig Tony Abbott på ministerpension, da rival udfordrede ham

En glad Malcolm Turnbull (th.) kan nu se frem til at blive ny australsk premierminister. Tony Abbott (tv.) kan derimod se frem til en ny hverdag. (Foto: AP)
En glad Malcolm Turnbull (th.) kan nu se frem til at blive ny australsk premierminister. Tony Abbott (tv.) kan derimod se frem til en ny hverdag. (Foto: AP)
Annonce:
Følg Politik

Da Tony Abbott i morges stod op, havde han nok ikke regnet med, at han, når dagen var omme, ikke længere skulle være australsk premierminister og leder af Liberal-partiet.

Men det er hans nye virkelighed efter et højdramatisk politisk døgn, der udviklede sig time for time.

Efter noget tids spekulation omkring partiets interne tillid til Abbott som leder, valgte den stenrige bankmand og kommunikationsminister Malcolm Turnbull at udfordre ham officielt klokken 16 lokal tid.

- Premierministeren har ikke været i stand til at levere det økonomiske lederskab, som vores land behøver, sagde han i en udtalelse.

'Regnede med at vinde'

Herefter flød det med kritiske udbrud fra hver sin side, men fem timer senere var han landets nye leder, da en hemmelig afstemning endte med 54 mod 44 stemmer i Turnbulls favør.

Annonce:

Forinden havde en selvsikker Abbott ellers udtalt, 'at han regnede med at vinde'. Han var samtidig ikke overraskende utilfreds med den interne afstemning.

- Jobbet som premierminister er ikke en præmie, som man bare kan kræve. Det bør være noget, som man gør sig fortjent til ved en afstemning hos det australske folk, sagde han ifølge The Guardian.

Men sådan gik det som bekendt ikke, og han endte derfor kun med at have det eftertragtede job i to år, før han blev væltet af sine egne.

Gammel rivalisering

Formandsvalget falder efter en periode, hvor vælgernes opbakning til Abbott har været faldet betydeligt. Det skyldes blandt andet interne stridigheder og læk i regeringen. Samtidig har meningsmålinger vist, at Turnbull længe har været australiernes foretrukne valg til posten som premierminister.

Den tidligere bankmand, som er god for mere end en halv milliard danske kroner, bliver Australiens femte premierminister på blot otte år. Det er dog ikke første gang, at han bestrider posten som partileder.

Annonce:

Det gjorde han også i 2008-2009, inden han blev væltet af ingen andre end - Tony Abbott.

Udenrigsminister Julie Bishop blev samtidig valgt som ny næstformand i partiet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er en dårlig og bedaget idé, at særligt udvalgte fødes med specielle privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

LIGE NU

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: