Åndelig leder til tops ved valg i Irak

Mange danser og synger i Bagdads gader efter overraskende comeback til den militante leder Muqtada al-Sadr

En tilhænger hylder den shiamuslimske åndelige leder Muqtada al-Sadr. Foto: AP
En tilhænger hylder den shiamuslimske åndelige leder Muqtada al-Sadr. Foto: AP

Den militante shiamuslimske åndelige leder Muqtada al-Sadr og hans alliance har så godt som sikret sig valgsejren i Irak.

Det oplyser valgkommissionen i Bagdad mandag aften, efter at i alt 91 procent af stemmerne er optalt i 16 af Iraks 18 provinser.

Sejren til den militante præst er overraskende, da de færreste iagttagere havde ventet et comeback til den nationalistiske shiamuslim.

Allerede tidligere mandag blev der festet i gaderne i Bagdad, efter at valgkommissionen havde offentliggjort det foreløbige resultat. Tusindvis af al-Sadr-tilhængere sang, dansede, affyrede festfyrværkeri og bar rundt på prædikantens portræt ved siden af irakiske flag.

Den shiamuslimske militære øverstkommanderende, Hadi al-Amiri, og hans alliance ligger på en andenplads. Den siddende premierminister, Haider al-Abadi, og hans koalition indtager en tredjeplads.

I modsætning til Abadi, der har haft en sjælden evne til både at være venner med USA og Iran, er Sadr en fjende af begge lande.

Sadr har ledet to opstande vendt mod de amerikanske styrker i Irak, og han er en af de ganske få shiamuslimske ledere, som har lagt afstand til Iran.

Sadr vil ikke nødvendigvis kunne danne regering alene, og der ventes at være forhandlinger i op til 90 dage efter valget.

Valgdeltagelsen var på 44,52 procent med 92 procent af stemmerne optalt.

Nyhedsbureauet Reuters har foretaget beregninger, som er baseret på et uofficielt dokument om stemmeoptællingen. De tyder på, at Sadr har vundet valget med over 1,3 millioner stemmer, hvorved hans alliance står til at få 54 af parlamentets 329 pladser.

Sadr vil ikke kunne blive premierminister, da han ikke var opstillet, men han synes at være i position til at kunne vælge den person, som skal være regeringsleder.

Valget er det første i Irak, siden Islamisk Stat blev nedkæmpet sidste år i store dele af landet.

54 kommentarer
Vis kommentarer