Advarsel på topmøde: Hele EU risikerer at bryde sammen

Der er brug for usædvanlige løsninger på en usædvanlig situation, siger Merkel ved ankomsten til minitopmøde

Hele EU og Europa risikerer at bryde sammen, hvis ikke det lykkes at finde hurtige og konkrete løsninger for at håndtere den voldsomme flygtningestrøm.

Sådan lyder advarslen fra Sloveniens premierminister, Miro Cerar, da han søndag eftermiddag ankommer til et minitopmøde i Bruxelles om flygtningekrisen.

- Hvis vi ikke leverer nogle hurtige og konkrete handlinger på jorden i de næste få dage og uger, så tror jeg, at EU og Europa som helhed vil begynde at bryde sammen, siger Miro Cerar.

Cerar kritiserer kraftigt Kroatien for manglende samarbejde og nævner blandt andet, at Slovenien med to millioner indbyggere på én dag har modtaget 13.000 nyankomne - hvilket ville svare til, at Tyskland modtog en halv million på én dag.

Den tyske kansler, Angela Merkel, siger på vej ind til minitopmødet, at hun søger 'praktiske løsninger'.

- Der er brug for usædvanlige løsninger på en usædvanlig situation, siger Merkel.

Ungarns kontroversielle premierminister, Viktor Orban, der har stoppet flygtningestrømmen mod sit land med pigtrådshegn og skarp bevogtning, er i sit spøgefulde hjørne trods alvoren på minitopmødet.

- Ungarn er ikke længere på ruten, så jeg er her kun som observatør, siger Viktor Orban.

Han siger samtidig, at han gerne hjælper med gode råd til Ungarns naboer.

- Jeg håber, at denne eftermiddag vil sætte en stopper for denne åben grænse-politik og invitationspolitikken, der er fuldstændig imod Schengen-aftalen, siger Orban.

Udenrigsminister Jean Asselborn fra det luxembourgske EU-formandskab siger, at Grækenland oplagt har brug for hjælp, efter at der i sidste uge kom 50.000 mennesker alene til øen Lesbos.

- Det nytter ikke, at vi kun tænker i nationale løsninger. Vi er nødt til at omsætte det til europæiske løsninger, siger Asselborn.

0 kommentarer
Vis kommentarer