Advarsel på topmøde: Hele EU risikerer at bryde sammen

Der er brug for usædvanlige løsninger på en usædvanlig situation, siger Merkel ved ankomsten til minitopmøde.

Hele EU og Europa risikerer at bryde sammen, hvis ikke det lykkes at finde hurtige og konkrete løsninger for at håndtere den voldsomme flygtningestrøm.

Sådan lyder advarslen fra Sloveniens premierminister, Miro Cerar, da han søndag eftermiddag ankommer til et minitopmøde i Bruxelles for en række EU-lande - heriblandt Tyskland og flere sydøsteuropæiske lande i og uden for EU - på den største flygtningerute mod Europa.

- Hvis vi ikke leverer nogle hurtige og konkrete handlinger på jorden i de næste få dage og uger, så tror jeg, at EU og Europa som helhed vil begynde at bryde sammen, siger Miro Cerar.

Han kritiserer kraftigt Kroatien for manglende samarbejde og nævner blandt andet, at Slovenien med to millioner indbyggere på én dag har modtaget 13.000 nyankomne - hvilket ville svare til, at Tyskland modtog en halv million på én dag.

Den tyske kansler, Angela Merkel, siger på vej ind til minitopmødet, at hun søger "praktiske løsninger".

- Der er brug for usædvanlige løsninger på en usædvanlig situation, siger Merkel.

Ungarns kontroversielle premierminister, Viktor Orbán, der har stoppet flygtningestrømmen mod sit land med pigtrådshegn og skarp bevogtning, er i sit spøgefulde hjørne trods alvoren på minitopmødet.

- Ungarn er ikke længere på ruten, så jeg er her kun som observatør, siger Viktor Orbán.

Han siger samtidig, at han gerne hjælper med gode råd til Ungarns naboer.

- Jeg håber, at denne eftermiddag vil sætte en stopper for denne åben grænse-politik og invitationspolitikken, der er fuldstændig imod Schengen-aftalen, siger Orban.

Hans bedste råd er at "tage sydpå og forsvare Grækenlands grænse, hvis de ikke selv kan".

Den græske premierminister, Alexis Tsipras, siger, at det er på tide at finde en fælles europæisk løsning på flygtninge- og migrationskrisen.

- Beklageligvis har det hidtil været svært at finde en løsning, fordi en række lande har handlet efter devisen "ikke i min baghave", siger Tsipras.

Han mener, at EU fokuserer for meget på lande, der ligger i "korridoren" i stedet for dem, der er ved indgangen til EU. Derfor burde Tyrkiet have været inviteret med til minitopmødet, mener Tsipras.

Udenrigsminister Jean Asselborn fra det luxembourgske EU-formandskab siger, at Grækenland oplagt har brug for hjælp, efter at der i sidste uge kom 50.000 mennesker alene til øen Lesbos.

- Det nytter ikke, at vi kun tænker i nationale løsninger. Vi er nødt til at omsætte det til europæiske løsninger, siger Asselborn.

0 kommentarer
Vis kommentarer