Advokat: Danmark skal give flere udlændinge dispensation

Folketinget må genindføre dispensation, der ellers blev afskaffet i 2015, siger advokat efter ny afgørelse

Danmark skal ændre reglerne og give bedre mulighed for, at udlændinge med indlæringsproblemer kan få dispensation til at opnå dansk statsborgerskab.

Det er ifølge advokat Niels-Erik Hansen konsekvensen af en afgørelse, som Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol torsdag har afsagt i Strasbourg.

Folketingets indfødsretsudvalg afskaffede i 2015 muligheden for dispensation, men den må nu genindføres, mener Niels-Erik Hansen, der har kørt sagen ved domstolen.

- Ellers vil Danmark blive dømt for at krænke menneskerettighederne i tilsvarende sager fremover, siger han.

Menneskeretsdomstolen har torsdag afvist at tage stilling til, om Danmark har krænket et torturoffers menneskerettigheder i en sag, hvor der gik omkring 25 år, før han fik dansk statsborgerskab.

Manden, der kendes som H.P., er statsløs, men født i Iran i 1944. Han fik sammen med sin familie permanent opholdstilladelse i Danmark i 1990.

Han har forgæves søgt om dansk statsborgerskab otte gange mellem 1998 og 2009.

Men trods masser af danskundervisning er det aldrig lykkedes ham at bestå den krævede prøve på et tilstrækkeligt højt niveau.

Han opnåede dog dansk statsborgerskab via en dispensation for tre år siden.

Den konkrete sag er dermed løst, konstaterer domstolen, der samtidig siger, at den danske stat skal betale hans sagsomkostninger.

- Men Danmark ville være blevet dømt, hvis han ikke allerede havde fået statsborgerskab. Det fremgår klart af dommen, siger Niels-Erik Hansen.

Han mener, at Danmark nu må ændre reglerne, så flere torturofre og traumatiserede mennesker kan få dansk statsborgerskab, selv om de ikke kan klare de krævede prøver i det danske sprog.

- Jeg forudser, at flere af dem, der er havnet i denne ulykkelige situation, vil få adgang til dispensation. Og mange af dem vil også få det, siger han.

Sagen ved menneskerettighedsdomstolen har været støtte af det danske Dokumentations- og Rådgivningscenteret om Racediskrimination.

Også den internationale retshjælpsorganisation Open Society har støttet sagen mod Danmark.

Begge organisationer har bidraget med blandt andet juridisk bistand og som medunderskrivere af klagen.

/ritzau/

11 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere