Afhoppet IS-chef: - Jeg så mennesker blive kogt i motorolie

Tidligere 'emir' i Islamisk Stat står frem og fortæller om uhyrlige straffemetoder og kaos i terrornetværket

Situationen i Islamisk Stat var noget mere optimistisk, da dette foto blev taget. I dag er terrornetværket fortrængt fra mange af dets tidligere højborge. Foto: AP
Situationen i Islamisk Stat var noget mere optimistisk, da dette foto blev taget. I dag er terrornetværket fortrængt fra mange af dets tidligere højborge. Foto: AP

En tilstand af totalt kollaps.

Sådan beskriver en afhoppet kommandør i Islamisk Stat situationen i det berygtede terrornetværk.

Abu Abboud al-Raqqawi, der lige nu lever under jorden med sine fire koner og barn, er stået frem i den svenske avis Expressen, hvor han fortæller om de uhyrligheder, han har oplevet på nærmeste hold.

– Kollaps. Kollaps på et plan, som det ikke kan lade sig gøre at bygge op fra igen. Syriske medlemmer hopper af i store mængder. Det, som er sket det seneste år, har for alvor svækket IS. Mange syriske medlemmer hopper nu af eller går over til det kurdiske YPG eller flygter til Tyrkiet, mens de udenlandske krigere fortsætter med at kæmpe, fortæller Abu Abboud al-Raqqawi i interviewet med Expressen.

Se også: PET-chef: IS' fald kan sende jihadister retur til Danmark

Her fortæller den tidligere såkaldte 'emir' også om de afstraffelsesmetoder, terrornetvæket har benyttet. Heraf er flere endnu mere uhyrlige end de eksempler med afhuggede hoveder og lemmer, som mange forbinder med IS.

Situationen i Islamisk Stat har længe været desperat. Her et billede fra Raqqa, hvor oprørsstyrker med amerikansk støtte bekæmper Islamisk Stat. Foto: AP
Situationen i Islamisk Stat har længe været desperat. Her et billede fra Raqqa, hvor oprørsstyrker med amerikansk støtte bekæmper Islamisk Stat. Foto: AP
 

– Det, I har set på internettet, er henrettelser med skydevåben eller almindelige afstraffelser. Jeg har set lynchinger, som ikke blev filmet eller publiceret. En del mennesker blev kogt til døde i olie. Motorolie. De fyrede op under ilden med træ i en time, inden de kastede den, som skulle henrettes, i den kogende olie. Det er tuneserne, der er ansvarlige for det, siger Abu Abboud al-Raqqawi.

Sharia-lejr

Den tidligere IS-chef forklarer yderligere i interviewet om det lange træningsforløb, han gik igennem for at komme til tops i dødskulten. Her endte han til sidst med at være ganske tæt på lederen, Abu Bakr al-Baghdadi, om hvem det for få uger siden kom frem, at han angiveligt ikke er død alligevel. Bl.a. skal Abu Bakr al-Baghdadi for nyligt have stået for Islamisk Stats tilbagetog fra højborgen Mosul.

Se også: USA: Abu Bakr al-Baghdadi er nok i live

Se også: Overvågningsgruppe: Abu Bakr al-Baghdadi er dræbt

Se også: IS-lederen blev rygtet dræbt men giver nu lyd fra sig

Det står i stærk kontrast til situationen for bare et år eller to siden, da IS var i fuld færd med at opbygge en rigtig stat - omend en uhyggelig en af slagsen - med politistyrke, hær og et skolesystem baseret på sharialov.

- Vi fik lov til at se og deltage i henrettelser for at blive brutale, fortæller Abu Abboud al-Raqqawi.

Islamisk Stat poserer foran et nedskudt syrisk kampfly. Foto: AP
Islamisk Stat poserer foran et nedskudt syrisk kampfly. Foto: AP
 

- Det indgik i kurserne. Første gang, jeg overværede en henrettelse, var det en ældre mand, som blev anklaget for sort magi. De stoppede hans hoved ned mellem to brædder, og så huggede bødlen hovedet af med en økse. Jeg stod så tæt på, at jeg kunne se, hvordan små kødstykker hang ned fra nakken, og hvordan blodet fossede fra den hovedløse krop, beretter al-Raqqawi.

IS-afhopperen fortæller videre, at han efter overværelsen af den grusomme henrettelse pludseligt faldt til jorden på grund af et epilepsianfald. Da han igen kom til sig selv, spurgte hans kammerater, om han var blevet bange.

- Jeg svarede, at det var jeg ikke. Havde jeg erkendt, at jeg blev bange, havde de sendt mig til en sharialejr. Det ville jeg slippe for.

Ifølge flere efterretninger er Islamisk Stats øverste leder, Abu Bakr al-Baghdadi, stadig i live. Foto: AP
Ifølge flere efterretninger er Islamisk Stats øverste leder, Abu Bakr al-Baghdadi, stadig i live. Foto: AP
 

Ifølge Abu Abboud al-Raqqawi har han planlagt sin flugt fra terrornetværket i over et år.

På spørgsmålet, hvordan han ser på, at han selv har været med til at bidrage til Islamisk Stats uhyrligheder, svarer al-Raqqawi:

- Det stemmer. Jeg sluttede mig til IS og blev også hos dem i noget tid. Men jeg kunne ikke sige dem imod, når de tog fejl. Det ville række med bare en persons vidneudsagn mod mig, om at jeg havde sagt noget negativt om IS, og så var jeg blevet slagtet.

Abu Abboud al-Raqqawi afviser over for Expressen, at han selv har stået bag henrettelser eller slået nogen ihjel.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen