Annonce:
Annonce:

Afslørede minister: Professor pludselig udelukket fra Borgen

Kritisk professor blev inviteret til høring af rød blok - men blå blok vil ikke have ham med

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), vil gerne bane vejen for de lukrative havbrug.
Polfoto: Jacob Ehrbahn
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), vil gerne bane vejen for de lukrative havbrug. Polfoto: Jacob Ehrbahn
Annonce:
Følg Politik

Blå blok har i en højst usædvanlig sag valgt at sige nej tak til at få en af landets førende eksperter i havmiljø med til en høring, som foregår i Miljø-udvalget på Christiansborg, tirsdag.

Det handler om professor Stiig Markager fra Aarhus Universitet, der er ekspert i havmiljø med 20 års erfaring.

Han var en af de forskere, der var med til at så tvivl om de beregninger regeringen havde lavet omkring landbrugspakken. Sagen fik øgenavnet 'Gyllegate' og den endte med at koste Eva Kjer Hansen (V) posten som Miljø- og Fødevareminister.

Rød blok havde ellers inviteret professoren til at deltage i høringen tirsdag, og professoren havde sagt ja tak til at komme og dele ud af sin ekspert-viden.

Men pludselig fik han at vide, at han ikke var velkommen alligevel.

Annonce:

Omfattende miljøproblemer
– Jeg kan bekræfte, at jeg først blev spurgt om jeg ville deltage af nogle politikere fra oppositionen. Og det sagde jeg ja til. Og så blev jeg bagefter ringet op, og så sagde man, at det ikke kunne lade sig gøre alligevel, siger professoren.

Erhvervsfiskere raser over Lundes nye pengemaskine

Høringen i Miljø-udvalget handler om en af Miljøminister Esben Lunde Larsens hjertesager, der skal bane vejen for at etablere flere af de såkaldte havbrug, hvor man ’dyrker’ regnbue-ørreder og andre lakse-fisk i store bure ude i havet.

En særdeles lukrativ forretning, som er blevet den næststørste eksportvare i Norge, men også forårsaget omfattende miljøproblemer og skadet de lokale laksestammer.

Det var i et såkaldt underudvalg i Miljø- og Fødevareudvalget, hvor Venstres Erling Bonnesen og Enhedslistens Maria Gjerding planlagde høringen, at beslutningen om professor-afvisningen blev truffet.

Annonce:

Blå blok må forklare
– Stiig Markager er den førende ekspert inden for havmiljø og forurening, og han var rød bloks meget store førsteprioritet til at deltage i eksperthøringen. Men det lykkedes ikke, hvilket jeg undrer mig over, og det må mine kolleger i blå blok forklare, siger Maria Gjerding.

– Vi har som Folketing brug for at få emnet belyst, så vi kan kontrollere regeringen og de tal, som Esben Lunde er kommet med, siger Gjerding.

Etableringen af havbrugene har mødt voldsom kritik fra flere kanter, fordi de skulle være stærkt forurenende, og lede tonsvis af kvælstof ud i havet.

Lundes våde drøm: Her er hans nye pengemaskine

Professor Stiig Markager mener, at blå blok ikke ønsker, at han kommer til høringen tirsdag, fordi han som ekspert er kritisk over for de nye havbrug.

– Nu har jeg heldigvis gode kolleger, som vil komme til høringen, og jeg er sikker på, at de vil sige det samme. Fordi de væsentlige elementer er ikke rigtig til diskussion i den videnskabelige verden. Men jeg synes bare det er uheldigt, siger Markager.

 

***

Venstre: Vi blev enige

Spørgsmålet om, hvorfor professor Stiig Markager ikke kom med til høringen fortaber sig på Christiansborgs gange.

Annonce:

Venstres miljøordfører Erling Bonnesen nægter at svare på, hvorfor Stiig Markager blev afvist, og om det var Venstremanden, der agerede dørmand.

– Vi blev enige om en høring, og så blev der foreslået nogle stykker, som skulle tænkes at indkaldes som eksperter, og så valgte vi dem, som vi kunne blive enige om, siger Erling Bonnesen.

– Stiig Markager var rød bloks store førsteprioritet. Hvorfor blev det ikke ham?

– Det var hverken plus eller minus ud fra hver enkelt. Jeg skal ikke gøre mig til dommer over de enkelte forslag. Det er rigtigt, at Stiig Markager var en af de foreslåede, men der var ikke enighed om ham. Det er ikke nogen desavouering af ham.

– Hvorfor skulle det så ikke være ham?

– Jeg har ikke noget at udsætte på nogle af de foreslåede, men jeg vil hellere ikke gå længere ind i processen.

– Plejer man ikke at tage eksperter foreslået af både rød og blå blok?

Annonce:

– Nej, der er ikke nogen sædvanlig kutyme. Jeg ved ikke med andre høringer, men når jeg arrangerer høringer, så tager vi en drøftelse ud fra forslag og opnår enighed.

– Det virker ikke som om, at I opnåede enighed?

– Vi har taget en drøftelse, og så har vi opnået en konsensus. Det er ikke nogen desavouering af ham, men der var bare ikke plads til dem alle sammen.

– Stiig Markager er beskrevet som en af landets førende eksperter på området. Ville han ikke være en god mand at have med?

– Som du selv siger, så er han en af eksperterne, og så kan vi glæde os over, at der er flere.

– I har vel ikke lagt en masse navne ned i en pose og så trukket ud. Hvorfor har I valgt nogle fremfor andre?

– Derfor har man et udvalg, hvor man tager en intern drøftelse om, hvordan programmet skal være, og hvem der skal med. Længere er den ikke, og jeg kan ikke komme drøftelsen nærmere.

– Men hvorfor ikke Stig Markager?

– Jeg har givet min kommentar. Det er ikke nogen desavouering.

– Hvilke kriterier har I så valgt ud fra?

Annonce:

– Man har taget en drøftelse i udvalget, og det er det, som udvalget er til for. Det er gået til på samme måde, som en lang række andre høringer.

– Er det dig, som har valgt Stiig Markager fra?

– Det ligger i udvalget, hvor vi har gennemført en proces, som har været ganske udmærket. Der er intet usædvanligt i det.

 

***

Lektor: - Det er uheldigt

– Det er vigtigt at sige, at man ikke skal ekskludere forskere, der ved noget om sagerne i en politisk debat. Det synes jeg er uheldigt. De beslutninger man foretager sig, skal hyleme være vidensbaseret.

Sådan lyder reaktionen fra Mogens Flindt, lektor, ph.d og ekspert i havmiljø fra Syddansk Universitet, på at Stiig Markager ikke er velkommen til tirsdagens høring.

– Den der med at gå og putte med tingene, det ser man jo med lovgivning indimellem. Hvor man i princippet gerne vil ekskludere folk, der har kritiske holdninger. Det er jo ikke måden at agere på, siger Mogens Flindt.

Han er også kritisk over for havbrugene set i et miljømæssigt perspektiv.

Annonce:

– Umiddelbart er det ikke nogen god idé at opføre havbrug. For hvis man kigger på kvælstof og fosfor-koncentrationerne, der kommer ud med fiskenes foder, så er det jo en ekstra stor belastning, som man skal sikre, at der kompenseres ordentligt for. Og det virker ikke umiddelbart som om, at der bliver kompenseret ordentligt for det.

– Det er et vældigt miljøproblem. Jeg har selv været ministeriets rådgiver i forhold til nogle af de havbrug på nogle af de ansøgninger om udvidelser, der har været.

– Det er lidt aparte. Hvis Stiig Markager har forstand på havbrug, så er det jo fint at have ham inde at kommentere på det, siger Mogens Flindt.

 

***

Sagen kort

Mere end 4500 lokale borgere på Djursland har skrevet under på, at de er imod etableringen af havbrugene, fordi de frygter for kystturismen på grund af forureningen fra havbrugene.

To lokale borgmestre er også stærkt kritiske overfor etableringen af havbrugene.

Danmarks Erhvervsfiskerforening, Danmarks Sportsfiskerforbund og Danmarks Naturfredningsforening vil heller ikke have flere havbrug i danske farvande.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvor heldig har man dog lov til at være på boligmarkedet?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: