Afsløring: EU-politikere bruger millioner på spøgelses-kontorer

Parlamentarikere over hele Europa bruger millioner i kontorpenge, men adskillige oplyser, at de ikke har noget kontor

Konservative Bendt Bendtsen mener ikke, at det rager offentligheden, hvad han bruger skatteydernes penge på. Foto: Finn Frandsen
Konservative Bendt Bendtsen mener ikke, at det rager offentligheden, hvad han bruger skatteydernes penge på. Foto: Finn Frandsen
Følg Politik

I samarbejde med journalister over hele Europa kan Ekstra Bladet i dag afsløre, at danske EU-politikere i samarbejde med deres kolleger i Bruxelles bruger millioner af kroner på kontorer, som ingen må se.

Gemmer bilag: Her er de danske EU-hyklere

Det viser et omfattende research-arbejde foretaget af et europæisk journalistsamarbejde kaldet MEPs Project, som Ekstra Bladet er en del af.

387.816 skattefrie kroner uden kontrol

Oven i deres faste løn får europaparlamentarikerne således hver eneste måned cirka 32.318 skattefrie kroner i såkaldte blyantspenge. Det svarer til 387.816 kroner årligt.

Pengene skal dække generelle udgifter, og ifølge ’Håndbog for medlemmer’ bør pengene gå til:

’Dækning af udgifter til kontorhold, telefon, porto, indkøb af eller abonnementer på bøger, tidsskrifter og aviser samt til indkøb, leje og vedligeholdelse af kommunikationsudstyr som f.eks. telefoner, faxmaskiner og computere. Omkostninger til repræsentationsvirksomhed samt hotelregninger og andre udgifter i forbindelse med rejser i den medlemsstat, hvor medlemmet er valgt, kan også dækkes af denne godtgørelse.’

Skjuler kontorer

Derfor har journalisterne forsøgt at finde ud af, hvad parlamentarikerne bruger pengene på. Herunder hvor de betaler kontorleje, hvis de har et kontor i deres respektive hjemland.

Ud af 13 danske parlamentarikere ønsker kun tre at fortælle, hvad de bruger i kontorleje. Og ud af samlet 748 parlamentarikere er kun 130 villige til oplyse, hvad de betaler i kontorleje.

Wouter Wolfs, forsker ved Universitetet i Leuven i Belgium med speciale i politisk finansiering mener, at Parlamentets praksis er problematisk:

Ekspert: Et problem

- Generelt er det et problem, at der ikke er åbenhed for offentligheden. Det ville ikke være så bekymrende hvis vi bare var sikre på, at der skete en tilbundsgående intern kontrol i Parlamentet, men som vi ved, er det jo heller ikke tilfældet, siger han.

Wouter Wolfs finder det særligt skadeligt for billedet af Parlamentet og parlamentarikerne i tider af generel mistro mod politiker og EU’s institutioner:

- Set i det perspektiv ville det giver rigtigt god mening at gå ind for fuld åbenhed for at sikre at reglerne bliver fuldt, siger han.

EU-parlamentet hemmeligholder bilag for halv milliard

Skjuler kontorer

Jeppe Kofod er blandt de parlamentarikere, som ikke vil oplyse, hvad han bruger på kontorleje. Foto: Ole Frederiksen
Jeppe Kofod er blandt de parlamentarikere, som ikke vil oplyse, hvad han bruger på kontorleje. Foto: Ole Frederiksen
 

Morten Helveg Petersen (RV) oplyser, at de ikke har kontorer i Danmark.

Morten Messerschmidt (DF), Anders Vistisen (DF) og Morten Løkkegaard (V) har kontoradresser på Folketinget, men de vil ikke oplyse, hvad de betaler i leje. Jørn Dorhmann (DF) har ikke svaret.

Jeppe Kofod (S), Christel Schaldemose (S) Ole Christensen (S), Bent Bendtsen (K) og Jens Rohde (RV) har ikke ønsket at oplyse deres kontorforhold.

Her er, hvad vi bruger

Rina Ronja Kari (Folkebevægelsen mod EU) betaler hver måned 16.620 kroner til Folkebevægelsens kontor i København, Margrete Auken (SF) 4725 kroner om måneden for medarbejderes kontor i Folketinget, og Rikke Karlsson (tidligere DF) 2754 kroner om måneden til kontor i hjemmet.

Tyske hjemmekontorer

Alene i Tyskland viser det sig, at otte parlamentariker fra forskellige partier betaler til sig selv, da de ejer de lejligheder eller huse, hvor de opgiver, at de har kontor. Til dem hører Manfred Weber, formand for det konservative eller kristendemokratiske EPP, den største partigruppe i Europa-Parlamentet. Han har EU-kontor i en tilbygning til sit private hjem i en lille landsby i Bayern, fjernt fra befolkede områder. Manfred Weber har ikke ønsket at besvare spørgsmål om sit kontor.

'Vi kan ikke kontrollere'

Af de i alt 85 parlamentariker som oplyste at de ikke har et eget kontor forklarede 25 at de arbejder hjemmefra og dermed modtager kontorleje til sig selv. Mange bruger også deres nationale partikontor i hjemlandet som arbejdsplads og indbetaler hele, eller dele af kontorstillægget til deres egne partier.

I flere medlemslande afviste parlamentariker at besvare journalisternes gentagne henvendelser.

Ifølge Parlamentet må politikerne godt leje kontorplads af deres nationale partier eller arbejde hjemmefra på betingelse, at de ikke bidrager til partiernes finansiering eller bruger erstatningen til private formål. Udgifterne må kun dække omkostninger som er direkte forbundne til deres mandat i Europa-Parlamentet.

'Udgifter til kontorleje bliver udbetalt som en klumpsumme som principielt ikke kontrolleres af Parlamentet,' forklarer talsperson for Parlamentet Marjory Van Den Broeke:

Understøtter mistro

Ifølge Europa-Parlamentet har mellem 5 og 20 medlemmer af Parlamentet returnet ubrugte kontorerstatninger om året siden 2010. Så sent som i april i år afviste et flertal i Parlamentet at skærpe kravene for brug af Tillægget til Generelle Udgifter.

Adspurgt om hvordan han ser på manglen på kontrol på baggrund af krav på revision for offentlige myndigheder og private virksomheder, siger Wouter Wolfs:

- I betragtning af, at udgifter i EU-budgettet generelt er underlagt restriktiv kontrol, er det bemærkelsesværdigt, at medlemmerne af Europa-Parlamentet ikke holder den samme standard for sine egne udgifter. Kontrol skal selvfølgelig stå i proportion til beløbsstørrelser. Men her drejer det sig om 40 millioner euro om året (298 millioner danske kroner), og vi har tidligere set eksempler på misbrug af budgetmidler, siger han.

Nick Aiosso, som arbejder med EU-forhold på organisationen Transparency International har en lignede kommentar til undersøgningens resultat:

- Jeg kan ikke forestille mig at Europa-Parlamentet ville godkende 40 millioner euro til et projekt i et medlemsland uden at en gang kræve kvittering. Parlamentet udviser en forbløffende grad af hykleri når det kommer til økonomisk styring, siger han.

Fra den ene dag til den anden

Parlamentsgruppen De Grønne/Den Europæiske Fri Alliance med Margrete Auken som dansk medlem har for nylig vedtaget interne regler om brug af kontorerstatningerne som skal træde i kraft fra den 1. juli.

Medlemmerne skal fremover beholde alle kvitteringer indtil mandatperiodens udløb hvorefter ubrugte midler skal returneres. De skal gøre rede for udgifterne fordeling i forskellige kategorier og når efterspurgt, fremvise kvitteringer.

Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU lade i december sidste år frem dokumentation for alle sine indtægter fra EU og hvordan de er blevet brugt.

Journalister kræver offentlighed

Kortlægningen af EU-parlamentarikerne kontorer er gennemført af 48 journalister i MEPs Project med dansk deltagelse fra med DEO’s medarbejdere Staffan Dahllöf, Ekstra Bladets Peter Jeppesen og Nils Mulvad fra Investigative Reporting Denmark.

I 2015 søgte gruppens deltagere om aktindsigt i EU-parlamentarikernes samtlige udgiftsbilag. Ansøgningerne blev afvist. Afvisningerne blev derefter bragt til EU-domstolen hvor den afventer en afgørelse.

Baggrund til retssagen, tidslinje, fortegnelse over deltagere, og links til tidligere artikler kan findes her.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind