'Afstrafferen' har været præsident i et år: Så mange er døde i hans krig mod narko

Rodrigo Duterte har torsdag siddet ved magten i Filippinerne i præcis et år

Den filippinske præsident, Rodrigo Duterte, har nu siddet på posten i et år. Det er dog ikke alle der i lige begejstrede for præsidenten, for eksempel disse demonstranter. Video: AP
Følg Politik

Da den nuværende filippinske præsident, Rodrigo Duterte, sidste år kæmpede for at skifte sin post som borgmester i byen Davao ud med tjansen som præsident, var det blandt andet med et løfte om at gøre op med al narkokriminalitet i landet.

Oprindeligt havde han svoret, at kriminaliteten ville være helt udryddet efter et halvt år, men det måtte han sande ikke var sket, og han har i stedet lovet, at han vil blive ved med at kæmpe i al sin tid som præsident.

Inden han tiltrådte som præsident var han berygtet for sin hårdhændede håndtering af kriminelle i Davao, hvoraf han fik tilnavnet 'Afstrafferen' eller 'Duterte Harry' efter Clint Eastwoods karakter Dirty Harry, der selv tager et hårdhændet opgør med kriminelle.

'Afstrafferen' har fået nok: Smider bomber i hovedet på islamister

Og meget tyder på, at den hårdhændede håndtering af narkokriminelle er fortsat under hans tid som præsident.

Ekspert: Derfor er 'Afstrafferen' blevet valgt til præsident

Således har blandt andre nyhedsbureauet AP gjort regnskabet op efter Dutertes første år ved magten.

Og her taler tallene næsten deres eget sprog.

I alt næsten 5000 personer, der menes at have relationer til ulovlige stoffer, har mistet livet i det forgangne år. Heraf har 3151 mistet livet under ildkamp med politiet, mens 1847 har mistet livet i narkorelaterede angreb, som inkluderer maskerede mænd på motorcykel, som har beskudt narkokriminelle.

Menneskerettighedsgrupperinger har hævdet, at antallet af omkomne er væsentligt højere, og de har krævet en redegørelse af Dutertes rolle i angrebene. De maskebeklædte motorcyklister færdedes nemlig også i Davao under Dutertes borgmester-tid, og her mistænktes Duterte også for at stå bag.

Duterte har tidligere modtaget kritik fra blandt andre den daværende amerikanske præsident, Barack Obama, men han hafviser selv at have noget at gøre med de mange drab, som blandt andet også er gået ud over mindreårige børn, som på den ene eller anden måde var mistænkt for at have relationer til narkomiljøet i landet.

Duterte afviser at stå bag de mange drab - selvom han har truet kriminelle med at dræbe dem. Arkivfoto: AP/Aaron Favila
Duterte afviser at stå bag de mange drab - selvom han har truet kriminelle med at dræbe dem. Arkivfoto: AP/Aaron Favila
 

I krig med islamister
Dutertes første år ved magten har også været stormfuldt på andre områder end hans egen kamp mod kriminelle.

Således har byen Marawi i over en måned været belejret af militante islamister, som har svoret troskab til Islamisk Stat.

Belejringen førte hurtigt til, at Duterte erklærede undtagelsestilstand på hele øen Mandanao for at kunne bruge de nødvendige midler til at bekæmpe islamisterne. Indledningsvis troede hæren, at de ville kunne tilbageerobre byen på en uge, men i skrivende stund er der stadig omkring 100 bevæbnede militante tilbage i byen, og mere end 100 civile er taget som gidsler.

Afslørende billeder: Her planlægger islamister angreb på storby

Op mod 500 mennesker menes dræbt under konflikten, som blandt sydøstasiatiske lande frygtes at være blot et skridt i en større udvikling, hvor islamister har udset sig området til at forsøge at etablere en islamisk stat, efter det efterhånden er mislykkedes i Syrien og Irak.

Populær leder
Alt imens der er uro i det sydlige Filippinerne, står Duterte dog stadig tilbage som en stærk og populær leder, der med sin utraditionelle og direkte stil har vundet mange hjerter blandt befolkningen, der hylder hans kompromisløse stil.

Andre dele af befolkningen er dog bekymrede for, at han med meget fokus på militaristiske metoder kan ende som den nye Ferdinand Marcos, der var diktator i Filippinerne frem til 1986, efter han sørgede for at blive ved magten efter at have indført undtagelsestilstand.

Ikke alle er lige begejstrede for Duterte, der under demonstrationer i forbindelse med årsdagen blandt andet bliver kaldt fascist, men generelt møder han stadig opbakning i befolkningen. Foto: AP/Bullit Marquez
Ikke alle er lige begejstrede for Duterte, der under demonstrationer i forbindelse med årsdagen blandt andet bliver kaldt fascist, men generelt møder han stadig opbakning i befolkningen. Foto: AP/Bullit Marquez
 

Afstrafferen i åben krig med islamister - men befolkningen er nervøs

Foreløbig møder Duterte dog altså opbakning i landet, og trods trusler om det modsatte, har han endnu ikke erklæret undtagelsestilstand i resten af landet foruden Mandanao.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter