Annonce:
Annonce:

Aftale sætter nye rammer for musicals på nationalscenen

Flere skal få lyst til at besøge Det Kongelige Teater med ny politisk aftale, fortæller kulturministeren

Kulturminister Joy Mogensen (S) og kulturordførerne fra otte af Folketingets partier har fredag aften sat sidste punktum i den nye aftale for Det Kongelige Teater. (Arkivfoto) Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Kulturminister Joy Mogensen (S) og kulturordførerne fra otte af Folketingets partier har fredag aften sat sidste punktum i den nye aftale for Det Kongelige Teater. (Arkivfoto) Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

Et flertal i Folketinget har fredag aften indgået en ny, fireårig aftale for Det Kongelige Teater. Det oplyser Kulturministeriet.

Med aftalen er det håbet, at Danmarks nationalscene vil nå ud til et bredere publikum end hidtil. Aftalen sætter blandt andet rammerne for fremtidige musicalopsætninger på Det Kongelige Teater.

Desuden skal teatret skrue op for sin digitale formidling ved blandt andet at vise virtuelle forestillinger. Endelig skal der være flere tilbud til børn og unge.

- Det vigtigste ved denne aftale er, at den lægger op til, at Det Kongelige Teater fortsat holder de klassiske dyder højt, men også fokuserer på at række ud til nye målgrupper, siger kulturminister Joy Mogensen (S) til Ritzau.

- Jeg synes, det er vigtigt, at Danmarks nationalscene hele tiden rækker ud til flere danskere, fordi teater er en fantastisk oplevelse.

Annonce:

Spørgsmålet om opsætning af musicals har været centralt i forhandlingerne. Allerede inden partierne mødtes, gav kulturministeren udtryk for, at hun gerne så flere musicals på Det Kongelige Teater.

De borgerlige partier var dog skeptiske. Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative frygtede, at flere musicals på nationalscenen ville skabe en usund konkurrence med de private teatre.

Kulturministeren lægger imidlertid vægt på, at Det Kongelige Teater i mange år har haft mulighed for at opsætte musicals.

Det har bare været uklart, hvilke musicals teatret måtte satse på.

- Med denne aftale lægger vi nogle mere gennemsigtige rammer for, hvilke musicals det kan opføre.

- Og vi sikrer dermed, at Det Kongelige Teater kan bruge musikdramatiske værker til at række ud til nye målgrupper uden at konkurrere med de private producenter, siger Joy Mogensen.

De nye rammer for nationalscenens opsætning af musicals gælder forestillinger, som skal opsættes fra sæsonen 2024/25 og frem.

Annonce:

Der er flere betingelser, som Det Kongelige Teater skal leve op til, hvis det til den tid vil opsætte musicals eller andet uden for sit sædvanlige repertoire.

Blandt andet skal teatret tre år i forvejen offentliggøre, hvilke titler det vil sætte op. Hvis et privat teater har planlagt at opsætte samme musical, skal nationalscenen droppe sin opsætning.

Det Ny Teater er et af landets private musicalscener. Her lægger direktør Niels-Bo Valbro vægt på, at den politiske aftale ikke giver Det Kongelige Teater uhindret adgang til at sælge musicalbilletter.

- Der har i mange år eksisteret en begrænsning for, hvilke musicals Det Kongelige Teater måtte opsætte. Kulturministeren ville ophæve denne begrænsning. Hun syntes, det var rimeligt, at de private producenter skulle konkurrere med Det Kongelige Teater.

- Men sådan endte det altså ikke, siger Niels-Bo Valbro.

Bag aftalen står regeringen samt Enhedslisten, SF, Frie Grønne, Alternative, De Radikale, Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti.

Annonce:

Aftalen gælder for 2021 til 2024. Men visse dele handler altså om forhold længere ude i fremtiden.

På finansloven for 2021 bliver der afsat 536,6 millioner kroner til Det Kongelige Teater. De efterfølgende tre år får nationalscenen bevilget 542 millioner kroner årligt.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvor heldig har man dog lov til at være på boligmarkedet?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: