Afviser Trumps bortforklaring: 'Det beviser, at russerne har noget på præsidenten'

Demokraterne skærper kritikken af præsident Donald Trump, selv om han trækker i land efter kommentarer på pressemøde med Vladimir Putin

I stedet for at kritisere præsident Vladimir Putin for at have blandet sig i det amerikanske valg, kaldte Trump særanklager Robert Muellers Rusland-undersøgelse for en 'katastrofe'. Trump får stor kritik efter mødet med Putin (Video: AP)
Følg Politik

Demokraterne lugter blod, efter præsident Donald Trump kom med en række påstande under et pressemøde med Ruslands præsident, Vladimir Putin, i Helsinki mandag.

Og Trumps forsøg på at forklare de opsigtsvækkende kommentarer om Ruslands indblanding i det amerikanske præsidentvalg i 2016 formilder ikke oppositionspartiet.

- Det er 24 timer for sent og på det forkerte sted, siger Demokraternes leder i Senatet, Chuck Schumer, der mener, at Trump har udstillet sin egen svaghed ved ikke at konfrontere Putin.

- Hvis ikke præsidenten kan sige direkte til præsident Putin, at han tager fejl, og vi har ret, og vores efterretningstjeneste har ret, så er det ikke effektivt, siger Schumer på et pressemøde.

Demokraternes leder i Senatet, Chuck Schumer, på et pressemøde tirsdag. Foto: AP
Demokraternes leder i Senatet, Chuck Schumer, på et pressemøde tirsdag. Foto: AP
 

Nancy Pelosi, der er Demokraternes leder i Repræsentanternes Hus, afviser også præsidentens forklaring om, at han blot havde brugt et forkert ord.

Hun siger, at Donald Trumps forsøg på at bortforklare de kontroversielle udtalelser ’bringer endnu mere skam over vores nation’.

- Præsident Trumps svaghed foran Putin var pinlig og beviser, at russerne har noget på ham: personligt, finansielt eller politisk, lyder det fra den Demokratiske kongresleder.

Trumps partifæller i oprør: 'Bizart, skammeligt og skandaløst'

På pressemøde med Putin sagde Trump blandt andet, at han ikke havde grund til at tro, at Rusland havde blandet sig i det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Dermed modsagde han det amerikanske efterretningsvæsen, der har konkluderet, at Rusland forsøgte at påvirke valget.

Donald Trump siger, at han fortalte sig, da han sagde, at han troede mere på Rusland end sit eget efterretningsvæsen. Foto: AP
Donald Trump siger, at han fortalte sig, da han sagde, at han troede mere på Rusland end sit eget efterretningsvæsen. Foto: AP
 

Efter den voldsomme kritik hævdede Donald Trump på et pressemøde i Det Hvide Hus tirsdag, at han var kommet til at fortale sig i Helsinki.

- I en vigtig sætning i mine udtalelser sagde jeg 'ville' i stedet for 'ville ikke', lyder forklaringen.

Han sagde samtidig, at han anerkender efterretningstjenesternes konklusion om, at Rusland blandede sig i valget.

- Jeg har fuld tillid til og støtter USA’s efterretningstjenester, siger han.

Skandaløs optræden
Adskillige medlemmer af Trumps eget parti, Det Republikanske Parti, har fordømt præsidentens optræden i Helsinki.

Blandt andet betegner senator John McCain Trumps opførsel som 'en af de mest skandaløse’ i mandsminde.

- Ingen tidligere præsident har nogensinde fornedret sig for en tyran, skriver McCain i en kommentar.

Præsident Trump og Vladimir Putin på det fælles pressemøde i Helsinki. Foto: AP
Præsident Trump og Vladimir Putin på det fælles pressemøde i Helsinki. Foto: AP
 

Den republikanske kongresmand Will Hurd er tidligere CIA-agent og har set russiske efterretningsfolk i aktion.

- Jeg ville aldrig have troet, at den amerikanske præsident ville være en af dem, der blev 'spillet' af gamle KGB-hænder', siger han.

Den tidligere CIA-chef John Brennan kaldte Trumps optræden for 'intet mindre end forræderisk'.

'Ikke alene var Trumps kommentarer imbecile. Han er fuldstændig i lommen på Putin', tweeter Brennan, der stod i spidsen for CIA under præsident Barack Obama.

OVERBLIK: Det sagde Trump i Helsinki - og i Washington

På et pressemøde med Vladimir Putin blev Trump spurgt, om han er enig i de amerikanske efterretningstjenesters konklusion om, at Rusland blandede sig i den amerikanske valgkamp for at hjælpe ham med at vinde præsidentvalget i 2016.

* Det sagde Trump mandag på et fælles pressemøde med Putin i Helsinki:

- De (efterretningstjenesterne, red.) siger, at Rusland gjorde det. Her har jeg præsident Putin. Han har lige sagt, at det ikke var Rusland. Jeg vil sige så meget, at jeg ikke har nogen grund til at tro, at de gjorde det.

- Jeg har stor tillid til mine efterretningsfolk, men præsident Putin var ekstremt stærk og kraftfuld i sin afvisning, lød det videre.

* Det sagde Trump tirsdag aften dansk tid på et pressemøde i Det Ovale Værelse:

- Jeg gennemgik et klip af et svar, jeg gav, og jeg indså, at der er behov for en præcisering. I en vigtig sætning i mine udtalelser sagde jeg ordet 'would' i stedet for 'wouldn't'. Sætningen skulle have været: 'jeg ikke har nogen grund til at tro, at de ikke gjorde det'. En slags dobbelt negation.

- Jeg har følt meget stærkt, at selv om Ruslands handlinger ikke havde nogen indflydelse på udfaldet af valget, lad mig være helt tydelig, når jeg siger - og jeg har sagt det mange gange – at jeg accepterer vores efterretningstjenesters konklusion om, at Ruslands indblanding i valget i 2016 fandt sted.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers

SCORER

JACKPOT