Akdogan revser minister: Uambitiøst og arrogant

Det er uambitiøst og arrogant, når Venstres Sundheds- og ældreminister, Sophie Løhde, fralægger sig ansvaret for at hjælpe psykisk sårbare unge, mener Yildiz Akdogan fra Socialdemokratiet.

Sophie Løhde skal give svar og handle i stedet for at fralægge sig ansvaret for psykisk sårbare unge, mener Yildiz Akdogan. Foto: Philip Davali, Polfoto.
Sophie Løhde skal give svar og handle i stedet for at fralægge sig ansvaret for psykisk sårbare unge, mener Yildiz Akdogan. Foto: Philip Davali, Polfoto.
Følg Politik

Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde mener, at forældre og venner skal være mere opmærksomme på de unges problemer, men det er ifølge Yildiz Akdogan fra Socialdemokratiet en arrogant og uambitiøs holdning.

Det siger hun i dag til Ekstra Bladet.

- Det er er meget uambitiøst af Sophie Løhde at mene, at det er op til forældrene og de sociale netværk at løse de her problemer selv, siger Yildiz Akdogan.

- Jeg synes, det er arrogant af ministeren at sige, at forældrene ikke gør nok. Mit indtryk er, at de forældre, der har ressourcerne til det, de løfter opgaven, så godt de kan, tilføjer hun.

Voksende problem
Reaktionen kommer efter Sophie Løhde i dagens avis forholder sig til det voksende problem med psykisk sårbare unge.

- Der skal sættes ind, før den unge er blevet så tynget af sine problemer, at der er brug for behandling i sundhedsvæsenet. Derfor er det vigtigt, at vi alle sammen er vågne og reagerer, hvis vi kan se, at en ung mistrives, forklarer Sophie Løhde i Ekstra Bladet i dag.

Yildiz Agdogan savner større forståelse for de unges behov og ikke mindst en større indsigt i de problemer, flere familier døjer med.

- Vi har at gøre med unge mennesker, som mistrives, og de har netop brug for at tale med nogle professionelle uden for deres netværk. Det gælder især de unge, som ikke har særlig ressourcestærke familier, forklarer Yildiz Akdogan.

- Det er mangel på indsigt og en ignorance over for, at der er nogle forældre, som ikke har muligheden for at løfte den opgave, eller at vedkommende (de udsatte unge, red.) ikke har det netværk, der skal til, mener hun.

Ministeren fralægger sig ansvaret
De mange udsatte unge er et voksende problem, og derfor har ministeren ikke råd til at vende ryggen til og fralægge sig ansvaret.

Yildiz Akdogan savner handling fra ministeren.

- Der er flere og flere unge, der får en depression eller har selvmordstanker, og hvis vi skal have stoppet den tendens, så er ministeren selv nødt til at komme på banen og komme med nogle svar i stedet for kun at bede forældrene og vennerne om at tage mere ansvar, siger hun.

Socialdemokraten er nu selv skredet til handling og har kaldt Sundhedsministeren i samråd.

- Jeg har kaldt hende (Sophie Løhde, red.) i samråd for at høre, hvorfor regeringen ikke tager denne her problematik alvorligt.

Flere gode eksempler
Der er flere kommuner, som har gjort en stor indsats for at komme problemet til livs, og disse erfaringer bør regeringen gøre brug af, så langt flere af landets unge, som har det svært, kan få hjælp. Det mener Yildiz Akdogan.

- Århus Kommune har en tidlig indsats med psykologhjælp til de unge, som er med til at forhindre, at problemerne eskalerer, forklarer hun, og tilføjer at også Københavns Kommune har haft gode erfaringer med at hjælpe de unge på et tidligt stadie.

De positive indsatser i de forskellige kommuner kan være med til at give en større indsigt i, hvordan man kan hjælpe flest unge bedst muligt.

- Vi er nødt til at indsamle viden om, hvad vi kan gøre, og hvordan vi kan gribe ind så tidligt, som muligt. Der er et hav af muligheder, men det vigtigste er, at vi begynder at handle nu, siger Yildiz Akdogan, som nu ser frem til at få nogle svar fra Sundhedsministeren på, hvad regeringen vil gøre for at afhjælpe problemet.

 

Socialt udsatte skal bo på plejehjem: 'Kommunen spiller russisk roulette med min mors liv'

Psykisk syge skal kunne låses inde på nye botilbud

Få hjælp her

Det kan hjælpe at få sat ord på tanker og følelser. Er du ung og har brug for rådgivning eller samvær, kan du blandt andet kontakte:

- TUBA - Hjælp til børn og unge med misbrug i familien

- Børns vilkårs børnetelefon - Hjælp til børn og unge med store og små problemer

- Headspace - Hjælp til børn og unge med store og små problemer

- Ventilen - Hjælp til ensomme unge

- Ung på Linje - Hjælp til børn og unge med store og små problemer

 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?