Alle danskere skal sortere affald i ti forskellige beholdere

Det skal være nemt at sortere affald, mener regeringen, som foreslår piktogrammer og hurtig adgang til system

Miljøminister Lea Wermelin (S) mener, at regeringens forslag til et nyt affaldssorteringssystem vil gøre det nemmere at sortere affald. (Arkivfoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Miljøminister Lea Wermelin (S) mener, at regeringens forslag til et nyt affaldssorteringssystem vil gøre det nemmere at sortere affald. (Arkivfoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Følg Politik

Affaldssorteringen skal ensartes over hele landet, og det skal ske med et system, hvor affaldet deles op i ti forskellige typer.

Det mener regeringen, der kommer med forslaget som en del af en klimahandlingsplan, som skal bringe Danmarks udledning af drivhusgasser ned.

Ifølge miljøminister Lea Wermelin (S) skal affald sorteres på samme måde, uanset om det i hjemmet, sommerhuset, på arbejdspladsen eller i det offentlige rum.

- Det handler om, at hvis vi skal genanvende og genbruge mere, skal vi også sortere mere.

- Det, ved jeg godt, er en stor opgave at bede om. Til gengæld skal vi så sikre, at det rent faktisk nytter noget at sortere det. At det er med til at gøre en grøn forskel. For så tror jeg, at rigtig mange danskere gerne vil være med, siger hun.

Borgere sorterer i dag mellem tre og otte forskellige typer affald. For størstedelen gælder det fem til syv typer, alt efter hvilken kommune man bor i.

Det er nemlig den enkelte kommune, der bestemmer, hvordan og hvor meget affald, der sorteres.

Derudover er der også forskel på, om sortering er tilgængeligt, hvor man bor, eller om man eksempelvis skal køre til en genbrugsstation.

- Vi kan se på tværs af kommunerne, at der er utrolig stor forskel på, hvor meget vi sorterer, og hvordan vi sorterer.

- Det er lige præcis det, vi skal lave om på, så vi brænder mindre plastik af og genanvender mere, siger Lea Wermelin.

Helt konkret ønsker regeringen ti forskellige typer: mad, papir, pap, metal, glas, plast og restaffald. Men også fødevarekartoner, tekstil og farligt affald skal være en del af systemet.

For at gøre det tilgængeligt for en enkelt husstand, vil regeringen desuden have, at der skal være valg om affaldsspande med plads til to typer affald.

Og så skal piktogrammer påsættes, der tydeligt forklarer, at en æggebakke eksempelvis skal i pap-containeren.

Tiltaget er vigtigt, hvis Danmark skal nå målet om 70 procent reduktion af drivhusgasser i 2030, som blev besluttet med klimaloven i efteråret sidste år, siger miljøministeren.

For ifølge regeringens beregninger vil forbrændingsanlæggene stå for 1,5 millioner ton CO2 i 2030, hvis det ikke lykkes at genanvende mere affald.

Det svarer til 3,6 af de nationale udledninger i 2030, lyder det.

Spørger man Signe Munk, der er klimaordfører i SF, er et fælles system en god idé, men der skal mere til.

- Når man skal gøre affaldssektoren i Danmark grønnere, er det bare et element.

- Det er enormt vigtigt for os, at man også tager fat på de andre elementer, lige fra produktion til håndtering af affald, siger hun og efterspørger blandt andet en slutdato for affaldsforbrænding.

Lea Wermelin vil sammen med klimaminister Dan Jørgensen (S) præsentere flere tiltag for affaldssektoren på et pressemøde mandag klokken 11.30.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind