Ambassadør: Forventninger til Syriza vokser med succes

Syriza ser ud til at kunne regere alene, hvilket sætter partiet under pres, da det skal leve op til valgløfter

Opnår det venstreorienterede parti Syriza absolut flertal i parlamentet i Grækenland efter søndagens valg, vokser forventningerne fra de græske vælgere.

Det siger Danmarks ambassadør i Grækenland, Mette Knudsen, til Ritzau.

Det kan sætte partiet under pres, da det så skal leve op til forventningerne om at nedbringe gælden og genforhandle de internationale lånepakker på 240 milliarder euro.

Alexis Tsipras, leder af Syriza. (AP Photo/Lefteris Pitarakis) Politik Syriza vinder valget i Grækenland

Syriza står til mellem 35,5 og 39,5 procent af stemmerne, viser målinger efter lukning af valgstederne. Det kan være nok til at sikre partiet flertal alene, da det vindende parti får en bonus på 50 sæder i parlamentet ud af i alt 300.

- Syrizas vælgere er klar over, at partiets valgløfter om at gøre op med låneaftalerne ikke er så realistiske. Men hvis Syriza har absolut flertal, er forventningerne, til det partiet har lovet, større.

- Der er målinger blandt Syrizas vælgere, som peger på, at over 80 procent af vælgerne er klar over, at Grækenland er nødt til at finde frem til en anden aftale med långiverne, siger hun.

Grækenlands svar på danske Enhedslisten har bebudet, at man ønsker at nedsætte gælden og genforhandle de økonomiske stramninger, som de internationale långivere - Den Internationale Valutafond, EU og Den Europæiske Centralbank, har dikteret.

Den nærmeste konkurrent er den afgående premierminister Antonis Samaras konservative Ny Demokrati, der står til mellem 23 og 27 procent af stemmerne.

Syrizas succes udspringer af, at de græske vælgere er godt trætte af de økonomiske stramninger, som har ramt især den offentlige sektor og sundhedssektoren, mener ambassadøren.

- Jeg tror, vælgerne har haft et stort ønske om en anden politik og at markere en afstand fra den sparepolitik, der er ført de senere år og har betydet forringede levevilkår for mange grækere, siger ambassadøren.

Dermed ser det ud til, at Grækenland får sin yngste premierminister i 150 år. Det er den 40-årige leder af Syriza, Alexis Tsipras.

På gaden er han populær hos menigmand, der ser bort fra det sparsomme valgprogram og i stedet hæfter sig ved den 40-årige partileders gentagne løfter: Han vil forandre Grækenland.

0 kommentarer
Vis kommentarer