Amerikansk ekspræsident: Jeg har kræft

Jimmy Carter, 90, oplyser, at kræften har spredt sig til flere områder i kroppen

Den tidligere amerikanske præsident Jimmy Carter. (Foto: AP)
Den tidligere amerikanske præsident Jimmy Carter. (Foto: AP)

Den forhenværende amerikanske præsident Jimmy Carter, 90, har kræft og modtager behandling. Det oplyser han i en meddelelse til pressen.

- En nylig lever-operation afslørede, at jeg har kræft, som nu har spredt sig til andre dele af min krop, lyder det blandt andet.

Meddelelsen gør det klart, at kræften har spredt sig, men det fremgår ikke, hvor den oprindeligt opstod. Jimmy Carter fik i starten af august fjernet et fremmedlegeme fra leveren ved en operation.

Jimmy Carter, USA's 39. præsident, var guvernør for staten Georgia, da han 1976 blev valgt som præsident for demokraterne.

Han opnåede dog aldrig stor popularitet i befolkningen og tabte fire år senere sit forsøg på genvalg til republikanernes Ronald Reagan.

Efter nederlaget stiftede Jimmy Carter i 1982 The Carter Center i Atlanta, der har til formål at promovere sundhed, demokrati og menneskerettigheder globalt.

I årenes løb har han markeret sig som en fortaler for demokrati og menneskerettigheder, der ikke har været bange for at kritisere USA's allierede.

For eksempel vakte det opmærksomhed, da han sammenlignede Israels politik over for palæstinenserne med det racistiske Apartheid-styre i Sydafrika.

I 2002 modtog ekspræsidenten Nobels Fredspris for sit arbejde 'med at finde fredelige løsninger på internationale konflikter og for sin kamp for demokrati og menneskerettigheder'.

20 kommentarer
Vis kommentarer