Amerikansk general efterlyser politiske udspil fra Irak

David Petraeus, tidligere CIA-leder, opfordrer Iraks regering til at gøre mere for landets sunnimuslimer

Den tidligere CIA-leder og tidligere øverstbefalende for USA's styrker i Irak, David Petraeus, siger til BBC, at Islamisk Stat kun kan besejres, hvis der både anvendes militære og politiske midler.

- Ekstremister som dem kan ikke besejres med kun et middel, siger Petraeus i et sjældent interview.

- Det er nødvendigt med politiske elementer ved siden af våben, siger han og tilføjer:

- Politisk forandring begynder i toppen. Først og fremmest skal de irakiske sunnimuslimer have en grund til at støtte regeringsstyrkerne og det nye Irak.

- Men de vil kun kæmpe, hvis de har en god ledelse, og vished for, at nogen vil komme dem til undsætning, hvis det bliver nødvendigt, siger han.

Den amerikanske general uddyber ikke om, hvorvidt han ønsker at se amerikanske styrker på Iraks frontlinjer igen.

Under Irakkrigen var det Petraeus, som udviklede den strategi, der vendte udviklingen i landet i forbindelse med indsættelsen af flere amerikanske soldater i en periode og intense bestræbelser på at få sunnimuslimer ind i et partnerskab med shiamuslimske grupper.

I den seneste tid, hvor Islamisk Stat har vundet terræn ved at indtage Ramadi, har der derfor været ny fokus på Petraeus.

- Der er ingen tvivl om, at Ramadi var et alvorligt tilbageslag, men jeg venter at se regeringsstyrkerne vinde kontrol over byen igen - måske inden for nogle uger eller hurtigere, siger Petraeus.

En af USA's tidligere førende rådgivere for Irak, Ali Khedery, har tidligere kritiseret Obama-administrationen for at vende det blinde øje til, mens den tidligere premierminister i Bagdad Al-Maliki systematisk misbrugte sin magt og undergravede det demokrati, som Vesten havde kæmpet for at få indført.

- Under Obama har USA ingenting gjort, mens regimerne i Irak og Syrien arbejdede sammen med Iran og Hizbollah om et folkedrab, der førte til en sekterisk krig i store dele af regionen, sagde Ali Khedery til BBC og CNN i efteråret.

2 kommentarer
Vis kommentarer