Ammunitionslagre tømt: USA går våbenamok før valget – Ekstra Bladet
Politik

'Når demokraterne kommer til magten, kommer de til at fjerne vores våben', lød det før valget fra Steve Clark, der ejer våbenbutikken Clark Brothers i Virginia.

Ekstra Bladet i USA

Anthon Unger & Kristoffer Miles

Voldsomme demonstrationer, coronavirus, et dybt splittende præsidentvalg og startskuddet på jagtsæsonen har skabt en perfekt storm.

En storm, som i disse dage tømmer de amerikanske ammunitionslagre med rekordfart.

Washington holder vejret: Det Hvide Hus forskanset  

Ekstra Bladet har besøgt Clark Brothers, en våbenhandler med 50 år på bagen i delstaten Virginia ca. 75 kilometer fra hovedstaden Washington D.C.

Her vidner tomme hylder om den ekstreme efterspørgsel på ammunition og våben, som våbenbutikker oplever i disse måneder i landet, der som det eneste i Verden har indskrevet retten til at eje våben som en urokkelig del af dets grundlov.

Ammunitionslagrene er næsten tømt hos Clark Brothers. Hamstring af krudt og kugler har ført til forsyningsvanskeligheder op til valgdagen. Foto: Anthon Unger
Ammunitionslagrene er næsten tømt hos Clark Brothers. Hamstring af krudt og kugler har ført til forsyningsvanskeligheder op til valgdagen. Foto: Anthon Unger
 

300 pct.
- Folk vil forberede sig. De er måske ikke helt sikre på hvad. Men de vil forberede sig. Og det er deres forfatningssikrede ret at gøre netop det, fortæller indehaver Steve Clark.

Han er anden generation af ejere i den populære våbenbutik, som også driver en udendørs skydebane, hvor lokale med hang til krudt og kugler hænger ud.

- Siden coronavirus begyndte, har flere og flere købt våben. Både folk, der har i forvejen og nye våbenejere. Og da Black Lives Matter-demoerne begyndte, stak det helt af, siger Steve Clark til Ekstra Bladet. 

- Hvor meget er salget steget her i butikken?

- Som det er lige nu, er det en stigning på ca. 300 procent i omsætning.

 

Imens Steve Clark fortæller Ekstra Bladet om den voldsomme efterspørgsel, stimler adskillige kunder sammen i butikken.

Selvom det kun er formiddag, er de 12 ansatte - alle mænd - i fuld færd med at fremskaffe alt fra sigtekorn over almindelige håndvåben til store jagtrifler og A.R. 15-snigskytterifler til de købeglade kunder.

Julegave til mor
Alene de 20 minutter, Ekstra Bladet er i selve butikken og venter på at interviewe Steve Clark, når ekspedienterne at sælge to rifler, tre pistoler og en hel bunke udstyr.

Her er ældre ægtepar, som ligner dem der handler ind i Føtex på en hverdagsformiddag. Her er jægere og lokale bonderøve. Og midt i det hele også en ung mand, der skal købe en julegave til sin mor - i form af et håndvåben.

Steve Clark, Virginia. Foto: Anthon Unger
Steve Clark, Virginia. Foto: Anthon Unger
 

17 millioner flere
En optælling fra juli i år har vist, at der alene under den første bølge af coronavirus blev solgt tre millioner flere våben end almindeligt i USA. Andre estimater lyder på et mersalg på 17 millioner håndvåben i 2020.

Om Steve Clark synes det er lidt ‘over the top’ med alle de våben?

- Nej. Slet ikke. Folk har virkelig den følelse, at de har behov for at beskytte dem selv. Den kan man ikke diskutere med. Og et baseballbat nytter ikke meget, hvis din fjende har en skyder.

Stor oversigt: 17 dramaer der afgør præsidentvalget

Sådan afgøres præsidentvalget

 

- Valgmandskollegiet består af 538 valgmænd. Valgmænd er repræsentanter, som de enkelte præsidentkandidater har opstillet i hver stat. Når vælgerne stemmer på en kandidat, stemmer de rent teknisk på, at den kandidats valgmænd skal sidde i valgmandskollegiet.

- Valgmandskollegiet peger så på den præsident, som de ønsker, og her gælder det om at tælle til 270. Halvdelen af valgmændene - plus en. Formelt mødes valgmandskollegiet først 14. december, men afgørelsen falder normalt allerede på valgnatten, som stemmerne bliver talt op, og valgmændene fordelt.

- I 48 stater og District of Columbia, der ikke har status af en stat, fordeles valgmændene således, at den kandidat, der har fået flest stemmer i staten, får alle sine valgmænd valgt. Uanset om det har været tæt løb eller en klar sejr.

- I Nebraska og Maine fordeles valgmændene således, at vinderen i staten får to af valgmændene. Derudover gives en valgmand til den kandidat, der får flest stemmer i hver af de valgkredse, som bruges til at finde medlemmerne til Repræsentanternes Hus.

Kilde: Ritzau

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind