Analytiker: Spinkel V-regering må bejle til begge sider

Ren Venstre-regering betyder, at Løkke skal indgå brede forlig, vurderer politisk kommentator Søs Marie Serup

Lars Løkke Rasmussen vil danne en spinkel Venstre-regering, der skal sikre sig flertal fra sag til sag. Det står klart efter fredagens regeringsforhandlinger.

Den kommende statsminister har ellers forsøgt at få Dansk Folkeparti og dets eftertragtede 37 mandater med i regering.

- Dansk Folkeparti har en position, hvor de med rette ikke har syntes, at de skal give sig. Man har altså vurderet at det vil være bedst for begge parter ikke at være med, siger Søs Marie Serup, politisk kommentator og tidligere særlig rådgiver for Venstre.

- Jeg tror, at det har været afgørende for Venstre, at de internationale forpligtelser skal efterleves. Det gælder ikke kun Schengenaftalen, men også konventioner på flygtningeområdet, der tidligere har været til diskussion, siger hun til Ritzau.

En af hjørnestenene i Schengen, som Danmark er en del af, er, at der skal være fri bevægelighed inden for EU's grænser.

Derfor strider det imod aftalen at indføre grænsekontrol, som Dansk Folkeparti har været bannerfører for i sin valgkamp.

Den spinkle V-regering betyder, at man vil se en regeringsperiode med brede forlig på begge sider af salen, vurderer Søs Marie Serup

- Der skal strikkes et flertal sammen fra sag til sag. Før man kan det, skal man sørge for, at det parlamentariske grundlag er tilfreds. Det kan blive en udfordring at sikre det samtidig med, at man skal bejle til nærmest alle folketingspartier, siger hun.

- Alt tyder på, at De Radikale og Socialdemokraterne melder sig klar til at forhandle på en lang række punkter, vurderer Søs Marie Serup.

- Det, der bliver udfordringen, er, at man stadig skal kunne se Venstre i det kludetæppe af forlig, der bliver vævet sammen, siger hun.

9 kommentarer
Vis kommentarer