Anklager vil frifinde vred Le Pen for racismeanklage

Front Nationals leder er i retten for en fem år gammel - måske racistisk - udtalelse kort før regionsvalg

Følg Politik

Lederen af det franske højrefløjsparti Front National, Marine Le Pen, ser ud til at klare frisag, efter at hun i 2010 fordømte muslimer, som beder på gaden, og efterfølgende blev anklaget for racisme.

Sagens anklager har tirsdag i retten overraskende bedt om, at den 47-årige partileder frifindes for en udtalelse, hvor hun stod anklaget for tilskyndelse til racistisk had.

- Fru Le Pen har ved at tage afstand fra disse bønner i det offentlige rum, som ikke var rettet mod hele det muslimske samfund, men udelukkende en minoritet, alene gjort brug af sin ret til at ytre sig, siger anklager Bernard Reynaud i retten i Lyon.

Marine Le Pen har før sagen beskyldt den franske regering for at udnytte retsvæsnet til at straffe hende.

Marine Le Pen overtog ledelsen i partiet i 2011 fra sin far, partiets grundlægger Jean-Marie Le Pen, og hun står stærkt i meningsmålinger før regionsvalget i december.

Far og datter har haft en drabelig række af konflikter om partiets linje, og Marine Le Pen har længe arbejdet på at distancere sig fra faren og hans provokerende udtalelser.

Men i 2010 var Marine Le Pen selv på banen med en udtalelse i samme boldgade. Partilederen er imidlertid vred over, at sagen tages op lige før regionsvalget.

- Der er kun en måned til regionsvalget, og denne sag er fem år gammel. Kunne den ikke vente en måned, siger partilederen, da hun ankommer til retslokalet.

Under en partikongres for fem år siden sagde Marine Le Pen blandt andet:

- Undskyld mig, men skal vi følge dem, som virkelig ønsker at tale om Anden Verdenskrig og besættelsen, så bør vi tale om netop det (bedende på gaderne, red.), for her er helt klart tale om en besættelse af territorium, sagde Marine Le Pen.

- Der er ingen kampvogne, der er ingen soldater, men det er en besættelse uanset, og det tynger folk, sagde hun.

Jean-Marie Le Pen er flere gange dømt for at opildne til racistisk had.

Den bitre familiefejde i familien Le Pen nåede en foreløbig kulmination i august, da den 87-årige provokatør og partistifter blev smidt ud af Front National.

Årsagen til eksklusionen var, at Jean-Marie Le Pen var kommet med stærkt provokerende udtalelser om gaskamre, og det blev for meget for datteren.

Hun har gjort et stort arbejde for at rydde op i partiet og mindske antallet af racistiske og antisemitiske udtalelser, som der ifølge hende har været for hyppigt forekommende i Front National under Jean-Marie Le Pens ledelse.

Da Marine Le Pen tidligere på året smed sin far ud af partiet, fik han beslutningen omgjort ved en domstol.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+