Anne Franks stedsøster: Trump opfører sig som Hitler

Eva Scloss, der selv overlevede koncentrationslejren Auschwitz som jødisk flygtning, kommenterer den aktuelle flygtningekrise

Anne Franks stedsøster (tv.), Eva Schloss, retter en skarp kritik mod den republikanske præsidentkandidat Donald Trump. Fotos: Polfoto og AP
Anne Franks stedsøster (tv.), Eva Schloss, retter en skarp kritik mod den republikanske præsidentkandidat Donald Trump. Fotos: Polfoto og AP

Anne Franks stedsøster, Eva Schloss, retter en skarp kritik mod den republikanske præsidentkandidat Donald Trump i en kommentar i Newsweek om den aktuelle flygtningekrise.

Det sker i anledningen af Holocaust Memorial Day 2016 i går, der har slagordet 'Don't stand by'.

- Dette er ikke kun et europæiske problem, det er et globalt problem. Hvis så store lande som USA og Canada kunne tage flere mennesker, ville vi komme meget tættere på en løsning. Hvis Donald Trump bliver USAs næste præsident, ville det være en komplet katastrofe. Jeg mener, at han opfører sig som en anden Hitler ved at tilskynde til racisme, skriver hun.

Løkkes fortrop i USA forsøger bravt at kæmpe for den danske ære på den anden side af Atlanten (Foto: Joachim Adrian/Tegning: Steve Bell) Samfund - 27. jan. 2016 - kl. 23:15 Efter nazi-sammenligning: Nu slår Danmark igen

Anne Frank døde som 15-årig af tyfus i Bergen-Belsen koncentrationslejren i 1945 og er siden blevet ikonisk i kraft af sin berømte dagbog, hvor hun skrev om sit liv i skjul sammen med sin familie i Amsterdam i perioden fra juni 1942 til august 1944.

Se også: Anne Franks berømte dagbog er nu på nettet

Eva Schloss var jødisk flygtning som Anne Frank og overlevede selv Auschwitz. De to piger legede sammen i Amsterdam, indtil deres familier gik under jorden i 1942, og efter krigen giftede Annes far og Evas mor sig. Eva Schloss er desuden medstifter af Anne Frank Trust UK og forfatter til adskillige bøger om sine oplevelser under Holocaust, skriver Newsweek.

Sværere for nutidens syriske flygtninge

I klummen sammenligner hun den aktuelle flygtningesituation med det, som hun oplevede som jødisk flygtning under anden verdenskrig.

- Vi blev behandlet som om, vi kom fra månen. Jeg følte mig uønsket, og at jeg var anderledes end alle andre. Det er endnu sværere for nutidens syriske flygtninge, som har en meget anderledes kultur. Vi var europæere såvel som jøder, skriver hun og fortsætter:

- Jeg er meget ked af, at så mange lande lukker deres grænser igen i dag. Færre folk ville være døde i Holocaust, hvis verden havde taget imod flere jødiske flygtninge, skriver hun.

Den tidligere miljøminister Christine Todd Whitman under George W. Bush administrationen har tidligere sammenlignet Trump med Hitler og Mussolini i en klumme i det amerikanske politiske magasin Politico i december sidste år.

- Det er ikke længere en stramning at sammenligne Donald Trump og flere af de øvrige Republikanske kandidater til præsidentposten med nogle af de værste diktatorer i historien, skrev den tidligere republikanske minister i klummen, hvor hun sammenlignede Trumps taler om muslimer med den retorik, som bragte Mussolini og Hitler til magten i Europa forud for Anden Verdenskrig.

I går gjorde den britiske avis The Guardian sig bemærket, da de fremstillede den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen i en karikaturtegning, hvor han er iført en nazi-agtig påklædning, og baggrunden prydes af referencer til internationalt kendte danske varemærker.

144 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere