Annonce afslører formand: Inviterede til svinedyr reception

Den afgående bestyrelsesformand i Akademikernes A-kasse, Allan Luplau, var vært ved reception til 400.000 kroner

Privatfoto
Privatfoto

Ved du noget? Send os dit tip på 1224@eb.dk eller SMS 1224 (alm. takst)

I takt med, at den fyrede a-kasse direktør Michael Valentins kritisable økonomiske dispositioner er blevet afsløret, så har bestyrelsesformand Allan Luplau haft særdeles travlt ved håndvasken.

I går, mandag, blev der dog lukket for det varme vand. Efter ugevis med artikler om hans involvering i sagerne meldte Luplau ud, at han trækker sig fra posten i Akademikernes A-kasse.

En af sagerne omhandler de 400.000 rundhåndede kroner, a-kassens medlemmer måtte betale, da der i september 2017 blev afholdt 50-års fødselsdagsreception for Michael Valentin. Her har Allan Luplau hårdnakket nægtet at kende noget som helst til receptionen.   

'Ingen i bestyrelsen havde noget som helst at gøre med planlægningen af fødselsdagsreceptionen.' 'Bestyrelsen havde heller ikke noget indblik i økonomien. Et sådant indblik er først opnået i dette efterår.', har svaret lydt fra advokat for Akademikernes A-kasse, Morten Langer, i en mail til Ekstra Bladet.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Her ses invitationen til Valentins reception - der blev indrykket i  flere dagblade - og hvor det tydeligt fremgår, at Allan Luplau er vært.
Her ses invitationen til Valentins reception - der blev indrykket i flere dagblade - og hvor det tydeligt fremgår, at Allan Luplau er vært.

Men invitationen til receptionen og et fortroligt notat i sagen udarbejdet af en whistleblower, fortæller en helt anden historie. I forbindelse med receptionen blev der således brugt adskillige tusinde kroner på at indrykke annoncer i Berlingske, Børsen og Politiken. Og heri fremgår det sort på grønt, at det er Allan Luplau, der er vært ved arrangementet. Ifølge whistlebloweren havde Valentin og Luplau også en mailkorrespondance om de dyre annoncer:

'Formanden har været bekendt med indrykning af store annoncer i hhv. Berlingske, Politiken og Børsen, som han må formodes at vide er en bekostelig affære', skriver whistlebloweren.

Ifølge professor Anders Drejer fra Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet er der da heller ingen tvivl om, at Luplau er ansvarlig for receptionen:

- Den sag er soleklar. Uanset om Luplau har været involveret i planlægningen eller ej, så burde han have vidst det - ellers er han simpelthen for dum. Og har han vidst det, så er der jo meget, der tyder på, at han har været dummere, end politiet tillader. Den kan han ikke tale sig ud af. Når han er underskriver på invitationen, så skal han jo sætte sig ind i, hvad det her har kostet, siger han.

En flaske vin og ni fadøl
I invitationen kan man desuden se, at arrangementet løber fra 14-16. Ud over et - vurderet ud fra billeder - anseligt antal flasker rød- og hvidvin, så blev der ifølge det interne notat også indkøbt 30 anker fadøl og 200 flasker mousserende vin til de ca. 250 gæster. Det svarer rundt regnet til, at hver gæst i løbet af to timer har skulle bunde en flaske vin og ni fadøl.

Whistlebloweren påpeger da også, at der 'udestår en mellemregning ift. hvad der er blevet af den tiloversblevne vin og fadølsankre. Ifølge notatet er det blevet hævdet af en chef i a-kassen, at de overskydende drikkevarer blev brugt dagen efter til Michael Valentins private fødselsdagsfest. Det har Valentin dog pure afvist over for Ekstra Bladet.

Afsender på det hele
Michael Valentin har også tidligere pure afvist over for Ekstra Bladet, at han stod for planlægningen af sin fødselsdagsfejring. Den opgave stod bestyrelsesformand Allan Luplau for som vært, fastholder Michael Valentin.

- Han står som afsender på det hele, siger Michael Valentin om Allan Luplau og fortsætter:

- Jeg havde intet med arrangementet at gøre. Jeg spurgte undervejs i processen, hvad der skulle ske, og der fik jeg at vide, at jeg skulle affinde mig med at blive overrasket, har han tidligere udtalt.

I en skriftlig kommentar til Ekstra Bladet afviser Allan Luplau dog fortsat, at han kendte til den samlede pris for den dyre fødselsdags-reception.

'Jeg har godkendt annonceringens udformning, men har ikke været involveret i prisen. Men jeg er nu blevet orienteret om, at prisen var ca. 62.000 kr. Hverken jeg, formandskabet eller bestyrelsen har været involveret i selve planlægningen af receptionen, ligesom vi ikke er blevet orienteret om eller har godkendt udgiften til receptionen. I lyset af den viden, vi har nu, burde vi selvfølgelig have været tættere på den proces, erkender Allan Luplau.

Tilståelsessag
Fødselsdags-reception er blot en af mange sager, der belaster Allan Luplau - og Anders Drejer mener ikke, at han havde noget andet valg end at trække sig:

- Det er en ren tilståelsessag. Han har på den ene eller anden måde været involveret i det her - og derfor har han ikke noget valg.

- Det hele kulminerer jo lidt, da Ekstra Bladet offentliggør en video nede fra Valentins kælder, hvor de to hygger sig. Det arrangement forstår jeg simpelthen ikke, at han stiller op til - og hvis man endelig gør, så skal man i hvert fald sørge for, at det ikke bliver filmet. Det er jo torskedumt. Selv om promillen er høj, så er man altså stadig bestyrelsesformand, siger han.

Under krisemøde i a-kasse: Skandaleramt formand og to direktører trækker sig

Netop forholdet mellem de to vin-venner Valentin og Luplau har været stærkt problematisk, vurderer Anders Drejer:

- Det bliver nemt et stort problem for en organisation. Bestyrelsesformanden har ifølge selskabsloven meget stor magt, og hvis han er lidt for gode venner med direktøren, så kan han jo blandt andet forhindre whistleblowere og fri information.

- Det bliver også en strid mellem to gamle danske ord: loyalitet og redelighed. Man skal være redelig over for organisationen, og hvis bestyrelsesformanden har en loyalitet over for direktøren og vice versa, så forhindrer han faktisk redelighed.

Forsøg på at lukke sagen
Bestyrelsen i Akademikernes A-kasse bedyrede i går, mandag, at en over 100 sider lang advokat-undersøgelse - lavet af a-kassens egen advokat - konkluderer, at hverken bestyrelsen, formandskabet eller den tilbageværende ledelse kan drages til ansvar for de forhold, som førte til fyringen af tidligere direktør Michael Valentin.

Anders Drejer er nu ikke så sikker:

- Da Valentin røg ud, skrev han jo også, at der ikke var noget strafferetlig at komme efter. Og det tyder meget jo på, der er. Det er et forsøg på at lukke sagen - og med Valentin har vi jo set ind til flere politianmeldelser, siger han.

SKANDALEN I A-KASSEN

Bestyrelsesformand Allan Luplau og Michael Valentin med høj cigarføring, inden skandalerne begyndte at rulle. PRIVATFOTO.
Bestyrelsesformand Allan Luplau og Michael Valentin med høj cigarføring, inden skandalerne begyndte at rulle. PRIVATFOTO.

Ekstra Bladet kunne i september 2018 afsløre, at Michael Valentin var blevet fyret som direktør for Akademikernes A-kassen per 27. september.

Efter flere uger med artikler om kritisable dispositioner i a-kassen meldte bestyrelsesformand Allan Luplau ud den 17. december, at han vil trække sig ved et ekstraordinært repræsentantskabsmøde 4. januar 2019. Det samme gør de to næstformænd Bolette Sillassen (Ingeniørforeningen) og Ole Helby (Dansk Musikpædagogisk Forening).

A-kassens konstituerede direktør, Britt Dyg Haun, og sekretariatschef Line Verbik Byriel er den 17.december fratrådt med øjeblikkelig virkning efter gensidig aftale med bestyrelsen.

Den 17. december meldte a-kassen ligeledes ud, at vicedirektør Mette Gregersen fortsætter som konstitueret adm. direktør i a-kassen frem til ansættelsen af en ny.

28. december meldte a-kassen ud, at whistleblower og vicedirektør Lars Kreutzmann er blevet opsagt.

A-kassen valgte selv at iværksætte en advokatundersøgelse. Samtidig foretog Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, STAR, en tilsynsundersøgelse med bistand fra Kammeradvokaten. Sidstnævnte undersøgelse mundede ud i en politi-anmeldelse af, at medlemmernes penge var misbrugt under Michael Valentin. Desuden rettede undersøgelsen en skarp kritik af a-kassens bestyrelse med formand Allan Luplau i spidsen.

Ekstra Bladet har afsløret, at:

- Den interne undersøgelsen bl.a. har omhandlet påstået chikane og mobning af tillidsfolk.

- Ifølge whistleblower forsøgte bestyrelsesformand Allan Luplau at få skjult en sag om grov chikane af tillidsrepræsentanter i a-kassen. Samtidig oplyser whistleblower, at Luplau gav hjemmel til Michael Valentin til, at tillidsfolk skulle fryses ud ved at give dem kedelige opgaver.

- A-kassen har politianmeldt Michael Valentin for at have modtaget returkommission i form af vinrejser for 40.000 kroner.

- A-kassen også har meldt Michael Valentin til politiet for at lade a-kassen betale for mad og servering ved direktørens private arrangementer.

- Formand for a-kassen, Allan Luplau, var vinven med den fyrede direktør, og han har flere gange siddet til bords under middage i direktørens villa, hvor a-kassen betalte.

- Den fyrede direktør har støttet Løkkefonden med 50.000 kroner for at få adgang til Lars Løkke. Det lykkedes, da Lars Løkke kom forbi Akademikernes A-kasse i februar 2015 til en times møde.

- Michael Valentin var vennernes mand. Sammenlagt har han givet venner fra vinklubben ordrer for 2,6 mio. kr. i a-kassen. Det gælder alt fra rådgivning til kunst og podcasts.

- Michael Valentin fik a-kassen til at leje lokaler på Johan Borups Højskole for 250.000 kroner. Lokalerne blev dog aldrig anvendt, og senere kom Michael Valentin med i skolens bestyrelse.

- A-kassen medlemmer betalte for, at Michael Valentin kunne komme på et welnessophold i Spanien til 25.000 kr, godkendt af bestyrelsesformand Allan Luplau. 

- A-kassens medlemmer betalte 400.000 kroner for Michael Valentins reception, da han blev 50 år i 2017.

En whistleblower har påpeget, at topledelsen er 'fedtet ind' i sagen.

'Der er et grundlæggende behov for at få ryddet op i den øverste ledelse af a-kassen', skrev whistlebloweren til medlemmerne af a-kassens to øverste organer - bestyrelsen og de 57 medlemmer af repræsentantskabet. Efterfølgende fandt den store udskiftning i a-kassens top sted.

Som følge af sagen har Michael Valentin også fratrådt posten som formand for Folkemødet på Bornholm. Samtidig har han mistet fem bestyrelsesposter i forskellige firmaer.

Læs artikler her:

Mystik om dansk topdirektørs fyring

Topchef fyret efter tip fra medarbejder

Interne mails: Fyret fagboss mobbede tillidsfolk

Fyret direktør trækker sig som Folkemøde-formand

Fyret fagboss på dyre vinrejser: Nu er han politianmeldt  

Fyret fagboss skyder igen: Formand er 'sovset ind'

Fagboss fik besøg af V-formanden: Gav 50.000 kr. til Løkkes fond

Fortrolige dokumenter: Fagboss fik fest for 400.000 kr.

Løkke afkræves svar: Fagboss gav 50.000 og fik et møde

Fyret fagboss købte vin for 250.000 på et år

Whistleblower i skandaleramt a-kasse: Hele topledelsen er fedtet ind

Bagmandspolitiet om fyret direktør i fortroligt dokument: 'Alvorlige sager'

Væltede sig i vin til middage i a-kasse: Op mod 300 kroner pr. flaske

A-kasse krise-lukker efter direktør-fyring: Jobsøgende må gå forgæves

Fældet fagboss: Her er vennerne han hjalp

Ny afsløring: Fagboss betalte for tomme lokaler

Fagboss optrapper fødselsdags-krig om 400.000 kroner

Valentin og a-kasseformand: Rigtige pamper-venner

Medlemmerne betalte: Formand sendte Valentin på wellness-tur

Fyret direktør gav vin-venner ordrer for 2,6 mio. kr: Formanden sad med til bords

A-kasse melder fyret direktør til politiet for middage  

Valentin afviser alt: Her er kvitteringerne

Nyt krisemøde i skandaleramt a-kasse: Stolen vakler under formanden

Under krisemøde i a-kasse: Skandaleramt formand og to direktører trækker sig

Annonce afslører formand: Inviterede til svinedyr reception  

Whistleblower: Pamper-formand ville skjule chikane af tillidsfolk

Afslørede a-kasse: Nu er whistleblower fyret

Politiker om whistleblower-fyring: Et spark i skridtet

Whistleblower: Ny direktør også fedtet ind i skandaler

Afsløring: Pamper-direktør havde VIP-vinskab og flasker til 800 kr stykket  

Ved du noget, så tip os enten på sms/mms: 1224 (almindelige takst) eller på mail: 1224@eb.dk