Kultur-Brians kone arver 75 millioner

Kulturministeren bliver regeringens rigeste mand, fordi fruen ikke har garderet sig med ægtepagt

En stor arv fra sin fabrikant-far har forgyldt Eliane Grethe Wexøe-Mikkelsen - bedst kendt som kulturminister Brian A. Mikkelsens frue.

Arven, der i det væsentligste består af aktier i et ingeniør- og handelsfirma, er i niveauet 75 milllioner med pil opad.

Når beløbet kan variere, skyldes det, at kulturministerfruen og en bror efter faderens død tilsyneladende har besluttet at fortsætte som ejere af ingeniør- og handelsfirmaet Knud Wexøe i Holte og dermed ikke har forsøgt at finde ud af, hvad der skal stå på prisskiltet, såfremt firmaet skulle sælges, og arven frigøres i kontanter.

Eliane Wexøe-Mikkelsen har selv indtaget posten som formand for selskabets bestyrelse, og hun styrer således forgyldningsprocessen. De sidste år med faderen i spidsen for firmaet var fede.

Firmaet og dets ca. 70 medarbejdere præsterer en solid årlig indtjening i niveauet 20-23 mio. før skat, og det indikerer en pris på mindst 150 mio.

Over de sidste fem år har familien trukket 58 mio. kr. ud af firmaet som udbytte. Sidste års udbytte var en slags rekord, nemlig 14 mio., hvilket dog kan hænge sammen med betalingen af arveafgiften.

INGEN ÆGTEPAGT
Fruens arv gør samtidig kulturminister Brian Mikkelsen til regeringens rigeste minister - langt foran Thor Pedersen, der scorede 12 millioner på at sælge Jydsk Rengøring til ISS.

Når arven også drypper på Brian, er forklaringen, at den jurist-uddannede Eliane - på trods af den erfaring, faget ellers kunne give hende - har valgt at køre efter gode gamle, konservative idealer.

Skilsmisse er åbenbart ikke noget, man taler om eller forestiller sig som en mulighed, selv om parret blev gift ret sent og kun lige har holdt fem års bryllupsdag.
Det ligger i hvert fald fast, at parret trods ti års aldersforskel mellem 46-årige Eliane og 36-årige Brian netop ikke har garderet sig mod bodeling ved at oprette ægtepagt.

Det gør mange andre for meget mindre.

INGEN KOMMENTARER
Fabrikant Knud Wexøes firma har kørt som aktie-selskab i otte år. For fem år siden begyndte de store udbyttetræk på firmaets kasse. I årene 95-96 og 96-97 blev der hævet ti mio. til aktonærerne. Så steg udbyttet til 12 mio., og sidste år blev der skruet endnu mere op, nemlig til 14 mio. - svarende til næsten hele resultatet efter betalingen af selskabsskatten.

Egenkapitalen er dog næsten 21 mio kr., så alt i alt efterlod Knud Wexøe et flot livsværk.

Elianes moder døde for adskillige år siden. Da boet skulle deles med advokat Niels Kahlke og statsautoriseret revisor Ove Carlsen som bobestyrere, var opgaven enkel, fordi der kun var to arvinger, kulturministerfruen og hendes bror, Lars.

Ingen af de to lykkelige arvinger ønsker at kommentere afslutningen af boet.
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen