Kuk hos Fogh

Hævder han har bedt ministre holde sig fra 'chef-loge' - men det passer ikke

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V). Henvendte sig kun til to af 17 ministre. (Foto: Thomas Wilmann)
Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V). Henvendte sig kun til to af 17 ministre. (Foto: Thomas Wilmann)
Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har ikke orden i eget hus.

Over for Ekstra Bladet hævder Statsministeriet således skriftligt, at man har bedt samtlige ministre overveje, om ikke det var 'mest hensigtsmæssigt' at overgå fra eventuelt aktivt medlemskab af en såkaldt VL-gruppe til passivt medlemskab 'i ministertiden'.

Men det passer bare ikke. Ministeriet har alene henvendt sig til to af 17 ministre.

VL-gruppe står for VirksomhedsLedelses-gruppe - og er en gruppe af ofte højt rangerende virksomhedsledere i det private og offentlige liv.

Flere af VK-regeringens ministre var ved regeringens dannelse 27. november sidste år medlem af en VL-gruppe.

KUN BREVE TIL TO
To af disse ministre - kulturminister Brian Mikkelsen (K) og finansminister Thor Pedersen (V) - skrev omkring 27. november til Statsministeriet, at de nu er udtrådt af diverse bestyrelser og offentlige hverv. Sådan som de skal ifølge loven om vederlag og pension for ministre.

Men de to herrer skrev også til Statsministeriet, at de var medlem af en VL- gruppe og ville gerne i den forbindelse forhøre sig i om, hvordan ministeriet og regeringsleder Fogh Rasmussen syntes, de skulle forholde sig i forhold til VL-medlemskabet.

Skulle de for at undgå en hver snak om eventuelle habilitets-problemer udtræde af VL-gruppen? Overgå til passivt medlemskab?

Eller skulle de - måske for at undgå kritik fra erhvervslivet - forblive som aktive medlemmer af VL-gruppen? Og eksisterede der i det hele taget regler for ministres medlemskab af en VL-gruppe?

MISVISENDE
Statsministeriet skrev tilbage til de to ministre, at de i det mindste burde overveje at overgå fra aktivt til passivt medlemskab af deres VL-grupper.

Det fik Thor Pedersen til i første omgang at melde sig ud af sin gruppe.

I anden omgang besindede han sig og meldte sig ind i VL-gruppen igen, men er overgået til passivt medlemskab, mens han er minister. Brian Mikkelsen valgte at udtræde af sin VL-gruppe.

I en skrivelse til Ekstra Bladet lader afdelingschef i Statsministeriet, Sten Frimont Nielsen, som om Statsministeriet har bedt samtlige ministre om at overveje deres fortsatte medlemskab af en eventuel VL-gruppe.

Gået på klingen indrømmer afdelingschefen nu over for Ekstra Bladet, at skrivelsen på det punkt er misvisende:

Ministeriet har rent faktisk kun skrevet til de to nævnte ministre.

Og ingen af de 15 øvrige.