Bombemanden forsvarsløs

SARAJEVO (Ekstra Bladet): Den danskfødte, 18-årige muslim A.C., der nu sidder varetægtsfængslet i Sarajevo, sigtet for at planlægge et større bombeanslag, risikerer tidligst at slippe ud i friheden omkring år 2046.

Det oplyser Karkin Fahrija, Bosniens ubestridte stjerneadvokat i sager om terror, mord og krigsforbrydelser, til Ekstra Bladets udsendte medarbejdere.

Fahrija vurderer samtidig, at A.C. skal regne med, at forløbet frem imod en eventuel retssag kan trække i langdrag.

Straf som morder
- Det er en speciel sag, fordi de sigtede kun anklages for at have planlagt en handling. Men kendes de skyldige, står de til 40 års fængsel. Det er landets hårdeste straf, og den rammer normalt kun mordere, siger Karkin Fahrija.

Men Fahrija vurderer samtidig, at en klokkeklar rettergangsfejl muligvis kan få sagen til at gå i hårknude, allerede før den er kommet i gang.

Taler kun tysk
Ekstra Bladet talte i nat med den bosniske advokat, Mehmet Ceribasic, der bekræfter, at han repræsenterer dansk-tyrkeren.

- Ich spreche nur ein bischen deutsch. Sorry, beklager advokaten.

En af A.C.s udlejere i Sarajevo har over for Ekstra Bladet bekræftet, at A.C. hverken taler eller forstår bosnisk.

Beviserne

ubrugelige

Men det juridiske sprængstof består i, at forsvarsadvokaten ikke mødte sin klient, før han blev fængslet af en dommer 21. oktober, to døgn efter sin anholdelse. Det bekræfter advokat Karkin Fahrija og kilder i bosnisk dagspresse. I første omgang angiveligt, fordi A.C. ikke ønskede advokatbistand.

- Har den sigtede dansker ikke mødt sin beskikkede forsvarer senest 48 timer før dommeren varetægtsfængslede ham, er beviserne ubrugelige, siger Karkin Fahrija.

Karkin Fahrija er respekteret og landskendt som forsvarer i bl.a. krigsforbryderprocessen mod den serbiske politiker Momcilo Krajisnik og for den gruppe algerisk-bosniske Mujahedin-frontkæmpere, USA siden 2002 har holdt indespærret ved Guantánamo Bay.

Ring til mig
Karkin Fahrija ville derfor have været et oplagt valg som forsvarer for en af de to formodede, skandinaviske bombemænd.

- Men procesnævnet ringede ikke til mig. Det har også undret mig. Men ønsker f.eks. danskeren og hans familie at benytte mig senere, er de velkomne til at ringe. Ikke fordi jeg mangler arbejde, men sagen interesserer mig, siger Karkin Fahrija, der ikke håber, han er fravalgt af systemet af politiske grunde.

Ambassaderåd Allan Christensen bekræftede i går, at den sigtede dansk-tyrker er ved godt helbred.

- Han beklager sig ikke, bedyrer en fåmælt Allan Christensen, der nøjes med at bekræfte, at den unge dansker med tyrkisk pas kan modtage breve fra sin familie. De må også gerne besøg ham i arresten på den centrale politistation.