Annonce:
Annonce:

Danmark er klar

Den danske statsminister parat til at gå hele vejen for USA - men de har ikke bedt om noget endnu

Annonce:
Følg Politik
- Dette er et møde med én overskrift: Vi står skulder ved skulder med USA. Og vi følger jer hele vejen.

Statsminister Poul Nyrup Rasmussen havde de store ord fremme, da den amerikanske tv-station CNN ville have hans udlægning af det ekstraordinære topmøde i Bruxelles. CNN har tidligere brugt Nyrup til at tale på Unionens vegne - bl.a. var det ham, der skulle tale dunder til Milosevics' via CNN under Kosovo-krisen. Igen i går stod den amerikanske station klar.

- Og vi mener det. Jeg er klar. Mit land, Danmark, er klar, og signalet til USA er klart: Sig, hvad I vil have, sagde Nyrup.

På et i EU-sammenhæng ultrakort møde, der dog alligevel trak lidt ud, gik stats- og regeringscheferne hele vejen for at støtte USA i kampen mod terroren.

Den terrorpakke, som justitsministrene besluttede torsdag aften, blev yderligere skærpet af topcheferne, som allerede i starten af december vil se konkret handling. Da skal der ligge en definition på begrebet 'terror-isme' og en liste over de terrororganisationer, som EU skal holde særligt øje med.

TURBO-EFFEKT
Terror-aktionerne i USA har dermed sat turbo på terrorbekæmpelsen i EU i et tempo, som for 14 dage siden var helt utænkeligt. Justitsministrene har arbejdet på sagen længe, og Kommissionen kom med forslag allerede i sommer. Men uden den store lyst hos nogle af medlemslandene til at sætte handling bag ordene. Den lyst er der nu. Og samarbejde mellem efterretningstjenesterne, styrkelse af Europol, udlevering af terroranklagede, lister over terror-organisationer, øget sikkerhed i lufthavnene, kamp mod finansiel støtte til terror-organisationer og hvidvaskning af penge er bare nogle af de elementer, som nu sættes i gang. Topcheferne har givet deres ordre til justitsministrene - de skal have planen klar den 6. december.

DET STORE HAV
Det er så op til justitsministrene at sætte handling bag ordene og finde alle de steder, hvor EU's store terrorplan kolliderer med national lovgivning. I 15 lande, der har forskellige traditioner, forskellige straframmer, og hvor man f.eks. har måttet droppe at tale om en liste over ulovlige organisationer, fordi det strider mod forfatningerne i bl.a. Danmark og Frankrig, ligger der bunker af problemer forude.

Men det var ikke det, der fyldte statscheferne sent i aftes i Bruxelles.

- Amerikanernes situation er også vores. Efter vores møde i aften er der ikke noget 'men' mellem os. USA har gennem et århundrede været det land, hvor forfulgte kunne finde fred. Beskyttet bag det store hav, beskyttet bag horisonten, sagde Nyrup.

Den beskyttelse forsvandt den 11. om morgenen, da to fly hamrede ind i World Trade Center.

- Derfor er rækkevidden også større. Det har ændret hele vores demokratiske grundopfattelse og kan skabe en helt ny verdensorden. Hvor vi skal bekæmpe terror, hvidvask af penge, menneskehandel, men også lave en 'global deal' - en ny global forståelse. Vi fik ikke en ny verdensorden, da Berlinmuren faldt, men nu har vi fået en ny verdensuorden, sagde Nyrup.

HÅB I MELLEMØSTEN
Det var lige før, man fik fornemmelsen at, at terrorbombningerne var et gode, fordi der i den anden ende vil komme en ny og bedre verden ud af det. Sandheden er nok nærmere, at det er vigtigt for de 15 EU-lande at tale optimisme ind i de befolkninger, som eventuelt skal lægge soldater til en langvarig amerikansk krig. Der er ingen planer om danske soldater, og USA har endnu ikke bedt om det, som den danske regering på forhånd har lovet.

Efter en meget kort arbejdsmiddag, hvor maden nærmest blev slugt, fik de 15 EU-lande lejlighed til at diskutere situationen i Mellemøsten. I næste uge skal en EU-delegation til Syrien og Iran for med udenrigsminsiter Mogens Lykketofts ord at få de to lande 'helt hen over hegnet', så de fremover står på EU/USA's side og ikke på fundamentalisternes.

- Men det handler ikke bare om, at de ikke skal støtte bin Laden. De skal også holde op med at støtte andre terror-organisationer. Derfor er det vores hensigt at få dem helt hen over hegnet, sagde Lykketoft.

Han pointerede også i kraftige vendinger, at kampen mod terroren også er en kamp mod fattigdom og undertrykkelse.
- Man får ikke fjernet grobunden for terrorismen i en befolkning, der lever i armod i årevis, sagde Lykketoft.

Den del er også med i EU's store terrorplan, men ikke som topprioritet. Planen er helliget terrorbekæmpelsen og et samarbejde i en tæthedsgrad, ingen havde turdet drømme om for bare et par uger siden.

Men også med hensyn til Mellemøsten var der større optimisme i aftes. Også grundet terrorbombningerne i USA.

- Det har givet en særskilt vilje til at overvinde de barrierer, der hidtil har været. Nu har vi alle prøvet at kigge ned i afgrunden, og der vil vi ikke ned. Derfor har vi nu en mulighed for at gøre et fremskridt, sagde Nyrup.
Inden han og Lykketoft i nat hastede hjem til Danmark.
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Regeringen har en regnemaskine, der forudsiger alt
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: